Reuzendoder Sunderland pijnigt Chelsea en Mourinho

Chelsea heeft zijn kansen op de landstitel niet meer in eigen hand na een verrassende nederlaag in eigen huis tegen Sunderland (1-2), dat daarmee zijn prestatie op bezoek bij Manchester City (2-2) van woensdag, overtreft. Het is het eerste thuisverlies van The Blues in de competitie onder Mourinho.

Vanwege het resultaat van Sunderland op bezoek bij City was Chelsea gewaarschuwd, maar desondanks oogden The Blues niet scherp en zelfs een tikkeltje gemakzuchtig. Dat kwam wellicht door de vroege openingstreffer van Samuel Eto'o, die in de twaalfde minuut van dichtbij raak schoot.

Chelsea gaf die sterke start geen goed vervolg en daardoor knokte Sunderland zich terug in de wedstrijd. Connor Wickham, die tegen City al twee keer trefzeker was, nam in de achttiende minuut de 1-1 voor zijn rekening. Dat doelpunt mocht doelman Mark Schwarzer, de vervanger van de zieke Petr Cech en met 41 jaar en 195 dagen de oudste speler aller tijden van Chelsea in de Premier League, zich aanrekenen. Hij tikte de bal na een redding namelijk in de voeten van de Sunderland-spits.

Connor Wickham (nummer 10) wordt bejubeld na zijn gelijkmaker.

In het restant van de eerste helft was Chelsea véél sterker en Sunderland bleef dankzij enkele puike reddingen van doelman Vito Mannone op de been. In de tweede helft nam de dominantie van de thuisploeg af. Chelsea had het meeste balbezit, maar doordat Sunderland zich met hand en tand verdedigde bleven grote kansen uit..

Unicum
Het ging zelfs van kwaad tot erger voor de thuisploeg. Sunderland kreeg in de 82ste minuut namelijk een strafschop na een duel tussen Cesar Azpilicueta en Jozy Altidore. Fabio Borini benutte het buitenkansje met een laag schot door het midden. Daarmee ontstond voor José Mourinho zijn eerste thuisnederlaag in de competitie op Stamford Bridge. Van de 77 thuisduels onder Mourinho in de competitie vóór het treffen met Sunderland, resulteerden er 61 in een zege en zestien in een remise.

Door de nederlaag heeft Chelsea zijn titelkansen niet meer in eigen hand. Als Liverpool zondag bij Norwich City wint, slaat het namelijk een gat met vijf punten met de Chelsea. Dat houdt in dat The Reds de Londenaren onder de duim houden in het geval dat zij op 27 april verliezen van Chelsea. Sunderland blijft ondanks de zege laatste met 29 punten uit 34 duels, maar kan Fulham en Cardiff City (allebei 30 uit 35) nog passeren.