Reünie op Old Trafford: Moyes ontvangt vorige liefde

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de veertiende speelronde is dat het duel tussen Manchester United en Everton van woensdagavond (20.45 uur), dat geheel in het teken staat van het weerzien van manager David Moyes met zijn oude club Everton, waar Roberto Martínez het stokje van hem overnam.

Reünie op Old Trafford: Moyes ontvangt vorige liefde

Manchester United

Klassering: 8ste plaats (22 punten uit dertien duels)
Vorm: W-W-W-G-G

Ze zijn als manager opgeklommen naar de top van het Engelse voetbal, maar draai de klok pakweg vijftien jaar terug en zie van hoever beide heren komen. David Moyes (50) reed in een goedkoop autootje rond in Frankrijk, had geen geld voor hotelovernachtingen, maar wilde toch zo veel mogelijk meemaken van de WK-eindronde die in 1998 in het land werd afgewerkt. Hij was destijds net begonnen aan zijn eerste trainersklus bij Preston North End.

Roberto Martínez (40)  voetbalde nog bij Wigan Athletic in de lower league en was als Spanjaard een exoot in de lagere klassen. Nadat hij in 2007 stopte als voetballer richtte hij zich op een baan als trainer. Martínez werkte bij Swansea City en Wigan Athletic en viel op doordat hij zijn ploegen on-Engels liet spelen. Verdedigers moeten kunnen inpassen, middenvelders moeten tussen de linies kunnen bewegen en spitsen moeten meer dan groot en sterk zijn.

Uitgelicht
Martínez probeert al jaren het evangelie van Barcelona en de Spaanse nationale ploeg te verkondigen. Dat doet hij met succes. Moyes is vooral geïnteresseerd in de winst. Hoe een zege precies tot stand komt is van secundair belang.

Dat is duidelijk terug te zien op het veld. Manchester United is niet wezenlijk anders gaan spelen dan de voorgaande jaren onder Sir Alex Ferguson. Mits allebei beschikbaar vormen Wayne Rooney en Robin van Persie het spitsenkoppel. Het is spel is volledig afgestemd om hen te laten renderen.

Dat ging tot dusverre niet altijd vlekkeloos. Op basis van de eerste dertien wedstrijden mag worden geconcludeerd dat Arsenal, Manchester City en Chelsea meer kans maken. Toch kan United niet worden uitgevlakt. De club draait traditioneel een sterke tweede seizoenshelft. Dat is ook waar Moyes naartoe werkt. Het moet gezegd: het niveau is de laatste weken duidelijk verbeterd. Een thuisoverwinning op Everton zou een bevestiging betekenen van de groeiende vormcurve.

Everton

Klassering: 5de plaats (24 punten uit dertien duels)
Vorm: W-G-G-G-W

Everton heeft onder Martínez als gemeld een metamorfose ondergaan. De fijnproever komt aan zijn trekken omdat de Spanjaard een liefhebber is van technische spelers. Afgelopen weekeinde stond Barça-huurling Gerard Deulofeu voor het eerst vanaf het begin aan de aftrap in competitieverband.  Het was een optreden dat om meer vraagt.

Deulofeu voegde een nieuwe dimensie toe aan het spel van The Toffees. In de korte invalbeurten liet hij al zien over exceptioneel veel talent te beschikken en in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Stoke City  was hij een van de uitblinkers. Vlak voor rust opende hij de score bovendien met zijn eerste doelpunt in de Premier League.

Uitgelicht
Interessant is ook de ontwikkeling van Chelsea-huurling Romelu Lukaku. In de Engelse media is een kleine oorlog tussen de Belg en zijn trainer José Mourinho gecreëerd over het waarom hij niet op Stamford Bridge speelt. De waarheid is dat Lukaku zelf om een verhuur heeft gevraagd omdat hij zich graag wil ontwikkelen. De twintigjarige spits, eerder al verhuurd aan West Bromwich Albion, wil graag de beste ter wereld worden en kent zijn eigen tekortkomingen. Het is mooi dat een supertalent zo in de spiegel durft te kijken. Ondertussen is hij naar de bovenste regionen van het topschuttersklassement opgeklommen. Lukaku scoorde al acht keer in de Premier League.

Onderlinge historie

De laatste keer dat Everton van Manchester United won, in augustus 2012, was Moyes nog coach van The Toffees. Vorig seizoen was bij Manchester United in de thuiswedstrijd Robin van Persie een van de twee doelpuntenmakers.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
23/04/2011 Manchester United - Everton 1-0 Premier League
29/10/2011 Everton - Manchester United 0-1 Premier League
22/04/2012 Manchester United - Everton 4-4 Premier League
20/08/2012 Everton - Manchester United 1-0 Premier League
10/02/2013 Manchester United - Everton 2-0 Premier League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen