Rentree Ribéry inspireert Bayern, HSV thuis onderuit

Bayern München liet onder aanvoering van Franck Ribéry weinig heel van Werder Bremen. Schalke 04 en Hamburger SV leden gevoelige nederlagen.

Werder Bremen – Bayern München 0-7
Arjen Robben loste deze week Franck Ribéry af in de ziekenboeg van Bayern München. De Franse aanvaller, die sinds half november kampte met een ribblessure, nam bij zijn rentree direct de hoofdrol over van zijn Nederlandse collega.

In de 21ste minuut stond Ribéry aan de basis van de openingstreffer van Bayern. Zijn scherpe voorzet verdween via het been van Werder-verdediger Assani Lukimya in het doel. In de 38ste minuut besliste de Fransman het duel voortijdig door uit een voorzet van Thomas Müller de 0-3 op het scorebord te brengen. Daniel Van Buyten had daarvoor met een rake kopbal al van zich doen spreken.

De ruime marge was terecht. Na rust liet Bayern het verschil verder tot uitdrukking komen in de score. Opnieuw bewees Ribéry zijn waarde voor Bayern door niet alleen Mario Mandzukic aan een treffer te helpen (0-4), maar na de goal van Müller ook zelf nog een keer te scoren. Mario Götze bepaalde de eindstand op 0-7. Bayern liet Eljero Elia en zijn ploeggenoten van Werder er nauwelijks aan te pas komen.

Borussia Mönchengladbach – Schalke 04 2-1
Schalke 04 incasseerde na de pijnlijke bekeruitschakeling door 1899 Hoffenheim, dat dinsdag in Gelsenkirchen met 1-3 won, een volgende gevoelige klap. Borussia Mönchengladbach, met Roel Brouwers en Luuk de Jong als bankzitters, bewees zijn ongekende kracht op eigen veld (alle acht wedstrijden werden gewonnen) en vergrootte de crisis bij Die Königsblauen.

Jefferson Farfán opende nog wel de score voor Schalke uit een strafschop

Schalke 04 was het achtste slachtoffer in het Stadion auf Borussia Park. De nederlaag kreeg in de blessuretijd van de eerste helft gestalte. Nadat Raffael met een schot van afstand de openingstreffer van Jefferson Farfán (strafschop) ongedaan had gemaakt, zette Max Kruse vanaf elf meter Gladbach op voorsprong.

Maar de schade was groter dan alleen de 2-1 achterstand, want Benedikt Höwedes kreeg voor zijn handsbal ook zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Zonder de aanvoerder was Schalke niet bij machte het duel nog om te draaien.

Borussia Mönchengladbach verstevigde met de zege zijn positie als de nummer vier van Duitsland. Het gat naar de concurrentie is gegroeid tot zeven punten. De druk op trainer Jens Keller is gegroeid om komende week tegen FC Basel een vervolg in de Champions League af te dwingen.

Hamburger SV – FC Augsburg 0-1
Zonder Rafael van der Vaart, die vanwege persoonlijke omstandigheden zijn rentree moest uitstellen, had Hamburger SV te weinig aanvallende middelen om FC Augsburg op de knieën te krijgen. Sterker nog, de ploeg van trainer Bert van Marwijk bleef met lege handen achter.

FC Augsburg, met Paul Verhaegh in de basis en Marcel de Jong als invaller, kwam in de eerste helft verdiend op voorsprong. Op aangeven van Halil Altintop opende Raul Bobadilla de score. De Argentijnse aanvaller kroonde zich daarmee tot matchwinner tegen het machteloze HSV, dat door de nederlaag naar de dertiende plaats is gezakt.