Remise bij Heracles brengt Europa in zicht voor FC Utrecht

De Europese droom van Heracles Almelo heeft door FC Utrecht een tikje gekregen. In het Polman Stadion waren de gasten met het gelijkspel de morele winnaar (1-1).

Het gezegde 'drie keer is scheepsrecht' lijkt van toepassing op FC Utrecht. De formatie van trainer Erik ten Hag liep zowel in de nationale bekerstrijd – de finale werd verloren van Feyenoord -  als via de reguliere competitie – AZ won op de laatste speelronde de onderlinge confrontatie – op de valreep een Europees startbewijs mis.

Maar in de play-offs hebben de Domstedelingen de beste papieren om het laatste resterende ticket dan toch te pakken. In het Polman Stadion werd donderdag een basis gelegd voor het succes.

In de eerste helft was het nog niet gelopen zoals Ten Hag het voor ogen had gehad. Hoewel Sébastien Haller weliswaar de paal had geraakt namens FC Utrecht, zocht zijn ploeg met een 1-0 achterstand de kleedkamer op na 45 minuten.

Waar Wout Weghorst en Jaroslav Navratil hun kansen hadden gemist, daar brak Thomas Bruns in de veertigste minuut de ban namens Heracles. Na een fraaie pass van Brahim Darri en knap werk van Navratil passeerde hij keeper Filip Bednarek.

In de tweede helft kreeg FC Utrecht snel loon naar werken. Rico Strieder schoot in de 51ste minuut raak na een scrimmage, waarbij Heracles verzuimde voor opruiming te zorgen. De gastheren konden de drang het thuisvoordeel om te zetten in een overwinning pas in de slotfase tot uitdrukking brengen in een offensief.

Omdat dat wel leidde tot kansen maar niet tot een doelpunt, bleef er een voor FC Utrecht positieve 1-1 op het scorebord. Zondag hebben de Domstedelingen in de return de kans dan toch dat begeerde Europese startbewijs te bemachtigen.