Reijners: 'We maakten het China makkelijk'

Roger Reijners was na afloop van de nederlaag van de Oranje Leeuwinnen tegen China (1-0 verlies) teleurgesteld. Door de nederlaag is een plek in de achtste finale namelijk nog lang niet zeker.

Volgens Reijners gaven zijn vrouwen veel te veel tijd en ruimte aan de Chinese speelsters. 'We begonnen goed, maar na een kwartier werden de afstanden te groot. Daar maakt de tegenstander handig gebruik van', aldus Reijners. 'In de rust heb ik het daar over gehad. Ik had het gevoel dat wij het initiatief gaandeweg de tweede helft konden overnemen. Als je dan een doelpunt tegen krijgt is dat zuur.'

Zuur wellicht, maar de Chinese goal was niets minder dan terecht. Nederland werd te kijk gezet. De angst regeerde. Alle mooie woorden over Hollandse School bleken loos. De Chinese vrouwen lieten zien hoe het wel moest: opbouwen van achteruit, balbezit en positiespel. Het was allemaal beter. Het was dankzij doelvrouw Sari van Veenendaal dat Nederland nog zo lang in de wedstrijd bleef.

'Het heeft vooral te maken met uitvoering', verklaarde Reijners. 'Als je te ver van je tegenstander af staat kom je overal te laat. In de beleving wil het team. In de uitvoering, In de kwaliteit zeg ik dat het beter moet. Door zoveel ruimte weg te geven maakten we het China makkelijk. Zij hebben vaardige speelsters.'

De Oranje vrouwen staan na twee pouleduels derde met drie punten. Canada (vier) en China (drie) staan eerste en tweede, terwijl Nieuw-Zeeland (een punt) de hekkensluiter is. De beste twee landen inclusief de vier beste numers drie plaatsen zich voor de achtste finale.