Reid kopt Nieuw-Zeeland in extremis naar gelijkspel

Slowakije heeft in blessuretijd de zege laten glippen tegen Nieuw-Zeeland. Kort voor tijd zorgde Winston Reid voor een verrassing door de gelijkmaker achter Ján Mucha te koppen.

Nieuw-Zeeland kwam verrassend sterk uit de startblokken. De eerste tien minuten waren voor de ploeg uit Oceanië, maar het leverde slechts kleine kopkansen op voor Shane Smeltz en Rory Fallon. Namens Slowakije kwam het eerste gevaar van Vladimir Weiss, maar de zoon van de bondscoach schoot de bal naast. Nieuw-Zeeland zakte vervolgens terug en Slowakije nam het initiatief over.

Stanislav Sesták kreeg in de 28ste minuut op aangeven van Weiss een grote kans, maar zijn poging miste net doel. Kort voor rust was Hamsik na een ingestudeerde vrije trap nog gevaarlijk, terwijl tussendoor Smeltz aan de andere kant zijn doelpoging door doelman Mucha uit de korte hoek gehouden zag worden. Slowakije kwam fel uit de kleedkamers en scoorde vroeg in de tweede helft.

In de vijftigste minuut kopte Robert Vittek een voorzet van Sesták binnen, maar leek dit in buitenspelpositie te doen. Het arbitrale kwartet kende de treffer echter toe, waardoor Slowakije op voorsprong kwam. De ploeg van Weiss kwam nauwelijks in de problemen tegen Nieuw-Zeeland, maar vergat de wedstrijd al in een vroeg stadium te beslissen, ook al kreeg de ploeg kansen.

Twintig minuten voor tijd kreeg Vittek een uitgelezen mogelijkheid Slowakije op 2-0 te zetten na een goede combinatie met Sesták, maar de spits van het Franse Lille wachtte te lang met schieten. In de derde minuut van de blessuretijd zette Reid beide ploegen weer op gelijke hoogte. De mee opgekomen verdediger kon volledig vrijstaand een voorzet van Smeltz binnenkoppen.

Door het gelijkspel komen Nieuw-Zeeland en Slowakije in Groep F op gelijke hoogte met Italië en Paraguay, die maandag eveneens met 1-1 gelijkspeelden. Zondag speelt Slowakije in Bloemfontein tegen Paraguay, terwijl Italië en Nieuw-Zeeland het in Nelspruit tegen elkaar opnemen.