Recordtreffers Messi maar net voldoende voor Barça

Barcelona heeft zondagavond met het nodige geluk een overwinning geboekt op bezoek bij Real Betis. Dankzij twee treffers van Lionel Messi - die daarmee het wereldrecord wat betreft aantal treffers in één kalenderjaar overnam van Gerd Müller (lees er hier alles over) - werd het 2-1. De Catalaanse grootmacht kroop in de tweede helft enkele malen door het oog van de naald; zo raakte Betis liefst drie keer het aluminium.

Recordtreffers Messi maar net voldoende voor Barça

Het duel stond in het teken van de recordjacht van Messi. Nadat hij woensdag in het Champions League-duel met Benfica geblesseerd uitviel, leek hij het wereldrecord te kunnen vergeten. Omdat de knieblessure meeviel, kon hij zondagavond echter gewoon in de basis starten.

Bij Betis had Messi vervolgens precies 25 minuten nodig om zijn aantal goals in 2012 op te voeren naar 86, eentje meer dan Müller in 1972. Na een kwartier was Messi trefzeker met een tegendraads schot. Overigens was Cesc Fabregas toen al geblesseerd uitgevallen; hij zal de komende drie weken uit de roulatie zijn met een bovenbeenkwetsuur. Tien minuten later betekende een subliem hakje van Andrés Iniesta het fraaie voorbereidende werk voor de 2-0 van Messi. Opnieuw schoof hij de bal in de hoek. Eenmaal bekomen van de recordtreffers deed Betis nog voor rust wat terug. Rubén Castro ontsnapte aan de Catalaanse buitenspelval en had alle tijd om de 1-2 op het scorebord te zetten. Dat was tevens de ruststand.

In de tweede helft deed Betis er alles aan Barcelona op het tweede puntenverlies van het seizoen te trakteren. Die averij kwam er niet, mede doordat doelman Víctor Valdés over geluk niet te klagen had. De doelman kon een voorzet van Salva Sevilla, die blij mocht zijn dat hij na het natrappen van invaller Alexis Sánchez op het veld mocht blijven staan, met hulp van de lat uit zijn doel houden. Bij de terugspringende bal was Valdés attent en hield hij Rubén Castro met een uiterste krachtsinspanning van zijn tweede treffer van de avond af.

Valdés keek daarna toe hoe een poging van Betis via de binnenkant van de paal uit zijn doel bleef en hoe Vrouwe Fortuna even later het Betis-publiek tot wanhoop dreef door de bal ook nog eens op de kruising te doen belanden.

Aan de andere kant was Messi in de slotfase dicht bij zijn derde goal, hetgeen zijn 87ste treffer van 2012 zou betekenen. Doelman Adrián hield de bal via de paal uit zijn doel en zag vanuit weerloze positie hoe Jordi Alba de rebound (een levensgrote kans voor een zo goed als leeg doel) via de lat over schoot. Omdat beide ploegen het houtwerk raakten, bleef het op de historische avond bij 1-2.

Waar zondag 9 december 2012 de geschiedenisboeken in zal gaan als de dag dat Messi het wereldrecord op zijn naam zette, is het ook de dag dat Barcelona een volgende stap richting de Spaanse titel zette. Na vijftien duels heeft de ploeg van trainer Tito Vilanova nog altijd maar twee verliespunten en bedraagt de voorsprong op Atlético Madrid (de tegenstander van volgende week) zes punten. Ter illustratie: het gat met landskampioen Real Madrid is nog altijd elf (!) punten. Real Betis deelt de vierde stek met Málaga.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's