Recordomzet voor sportief ongenaakbaar Bayern München

Behalve sportief is het Bayern München in het boekjaar 2012/13 ook financieel voor de wind gegaan. De Duitse club meldt woensdag dat er een recordomzet van 432,8 miljoen euro is gerealiseerd.

Recordomzet voor sportief ongenaakbaar Bayern München

Dat gebeurde in het seizoen waarin voor het eerst in het 113-jarig bestaan van de club de triple werd gepakt. Zowel het landskampioenschap (met grote overmacht), de DFB Pokal als de Champions League (door de winnende goal van Arjen Robben tegen Borussia Dortmund) werd een prooi voor Der Rekordmeister.

Opmerkelijk is dat Bayern met het schrijven van die sublieme cijfers alleen Europese grootmachten als Real Madrid, Barcelona en Manchester United wereldwijd hoeft voor te laten. Die clubs hebben evenwel allemaal schulden, terwijl Bayern München het op eigen kracht doet. De nettowinst over het boekjaar 2012/13 bedroeg veertien miljoen euro. Het eigen vermogen staat op 286,8 miljoen euro.

De nettowinst betekende geen record. Twee keer eerder werd een hoger bedrag gehaald. Oorzaak is de post personeelskosten, die steeg van van 165,6 miljoen euro naar 202,8 miljoen euro.

Real Madrid is met een omzet van om en nabij de 521 miljoen euro nog steeds de club waarin het meeste geld omgaat, gevolg door Barcelona met naar verwachting ruim vijfhonderd miljoen. Manchester United blijft met ongeveer 435 miljoen euro Bayern nipt voor.

Schandaal
Tijdens de bekendmaking van de recordomzet sprak Bayern-voorzitter Uli Hoeness overigens uitgebreid over het schandaal rond zijn persoon. De bestuurder zou ettelijke miljoenen illegaal hebben weggesluisd. Geëmotioneerd gaf Hoeness, die in maart voor de rechter moet verschijnen, toe een fout te hebben gemaakt. Na maart zal hij de leden van Bayern laten beslissen over zijn toekomst. 'Zij mogen tijdens de ledenvergadering mijn toekomst ter discussie stellen. Ik zal het besluit accepteren. Als ik mag blijven beloof ik tot mijn dood deze club te dienen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen