Record voor VVV-Venlo, Excelsior passeert RKC

De zege op BV Veendam was moeizaam, maar betekende voor VVV-Venlo wél een nieuw clubrecord. Excelsior wipte over het morsende RKC Waalwijk heen. FC Eindhoven verraste FC Den Bosch.

VVV-Venlo-BV Veendam 1-0VVV-Venlo heeft een clubrecord aangescherpt. Met het positieve resultaat tegen BV Veendam boekte de ploeg van trainer Jan van Dijk de achtste zege op rij. Maar gemakkelijk ging het de koploper niet af in De Koel. In de eerste helft was er weinig te beleven en ook na rust was het mager. Dankzij Samir El Gaaouri bleef het weinig overtuigende optreden voor VVV zonder schade.

FC Zwolle-RKC Waalwijk 1-1RKC Waalwijk moest twee punten toegeven op VVV-Venlo. In het Oosterenk Stadion kon de ploeg van trainer Ruud Brood een voorsprong niet lang vasthouden. Kort na rust had Ruud Berger vanaf elf meter de score geopend voor de Brabanders. De aanvallende middenvelder benutte de strafschop die was gegeven na een overtreding op Anton Jongsma. Lang stond de 0-1 niet op het scorebord, want vijf minuten erna tekende Dave Huymans voor de gelijkmaker en de eindstand.

Excelsior-TOP Oss 2-1Een week na de onverwachte nederlaag in Haarlem pakte Excelsior de draad weer op. De Kralingers moesten tegen TOP Oss een achterstand wegwerken. Dave Zafarin gaf TOP Oss vroeg in de tweede helft een voordelige marge. René van Dieren en Jeffrey Altheer voorkwamen dat Excelsior terrein moest prijsgeven op koploper VVV.

Helmond Sport-Haarlem 1-1John Nieuwenburg was de opvallendste man op De Braak. De middenvelder, die vorig seizoen nog speelde voor Helmond Sport, was op weg matchwinner te worden voor Haarlem. Maar tien minuten na zijn openingstreffer incasseerde de Hagenaar zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Met een man meer kwam Helmond Sport een kwartier voor tijd langszij. Het bleef bij de 1-1 van Ilja van Leerdam voor de Brabanders, die in de slotfase Jelle De Bock met een dubbele gele kaart zagen vertrekken.

FC Den Bosch-FC Eindhoven 0-2FC Eindhoven heeft de eerste overwinning op vreemde bodem geboekt. Serhat Koç legde met zijn tiende treffer van het seizoen de basis voor de zege. FC Den Bosch probeerde het laatste half uur een nederlaag te voorkomen, maar incasseerde in de jacht op de gelijkmaker in blessuretijd ook nog een doelpunt van Tim Nelemans. RBC Roosendaal-SC Cambuur-Leeuwarden 1-2Interim-coach Eric Hellemons had te maken met een door blessures uitgedunde selectie. Pius Ikedia voegde zich deze week in de volle ziekenboeg van RBC Roosendaal. Ondanks de personele problemen maakte Melvin de Leeuw twee minuten voor tijd de snelle openingstreffer van Nassir Maachi ongedaan. In de laatste minuut sloeg Cambuur via Rudy Jansen nog een keer toe.

MVV-FC Omniworld 2-1Hekkensluiter FC Omniworld kende een goede start in De Geusselt. Maar voor de ploeg van trainer Peter Boeve bleek de treffer van Reginald Faria geen opmaat voor de eerste uitzege. MVV stelde nog voor rust orde op zaken via Alexandre Bryssink en Gunter Thiebaut.

FC Emmen-AGOVV Apeldoorn 2-3Paul Krabbe begint maandag bij FC Emmen als opvolger van de ontslagen Gerry Hamstra. Hem wacht een flinke klus de Drentse formatie naar een hoge klassering te loodsen. De laatste wedstrijd onder leiding van interim-coach Thiemo Meertens eindigde in een nederlaag. Nacer Chadli was met twee treffers de gevierde man bij AGOVV Apeldoorn. FC Emmen staat na de nederlaag zeventiende in de Jupiler League.

FC Dordrecht-Fortuna Sittard 3-0FC Dordrecht is de strijd om de derde periode voortvarend begonnen. Fortuna Sittard beet zich lang stuk op de vroeg verkregen Dordtse voorsprong. Pas in de slotfase moesten de Limburgse gasten het hoofd definitief buigen nadat Eddy Putter en John van Loenhout het voorbeeld van Rihairo Meulens hadden gevolgd.