Rechter veegt eis van Doyen van tafel

Reacties

In de oorlog om transfergeld heeft de agressief opererende investeringsmaatschappij Doyen een gevoelige nederlaag geleden.

Rechter veegt eis van Doyen van tafel

Op de spelersmarkt van drie miljard euro per jaar lekt veel geld weg naar dit soort fondsen, die geld uitlenen aan clubs en in ruil daarvoor aandelen van transferrechten eisen. Niet veel later worden de spelers dan met woekerwinsten verkocht aan bevriende clubeigenaren. Per 1 mei heeft de FIFA fondsen als Doyen verboden. Met steun van de UEFA, die het ook waanzinnig vond dat spelers worden verhandeld als aandelenpakketten.

Door het verbod ziet Doyen veel geld verdampen. Ook Portugese en Spaanse clubs zitten met de handen in het haar, omdat hun transferbeleid volledig is afgestemd op de externe geldstromen. Nu de transferperiode is aangebroken, is er dan ook paniek achter de schermen. Doyen kwam daarom met een tegenzet en stapte naar de rechter. Dat gebeurde in België met de steun van tweededivisieclub Seraing United.

De aanklacht was gericht tegen de FIFA, UEFA en de Belgische voetbalbond. Doyen en Seraing eisten een opschorting van het verbod op investeringsmaatschappijen in het voetbal, totdat alle partijen zijn gehoord. De rechter veegde deze eis van tafel. Volgens een statement van de rechtbank heeft Doyen onvoldoende aangetoond dat de voetbalbonden de Europese wetten schenden.

In Nederland werkte FC Twente samen met de op Malta gevestigde maatschappij.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.