Real Sociedad naar voorronde CL, degradatie Loovens

Valencia heeft op de laatste speeldag van de Primera División de vierde plaats weggegeven door te verliezen van Sevilla. Real Sociedad profiteerde en plaatste zich daardoor voor de voorronde van de Champions League. Deportivo La Coruña, Real Mallorca en het Real Zaragoza van verdediger Glenn Loovens degradeerden.

Sevilla - Valencia 4-3Met nog één duel voor de boeg verdedigde Valencia een voorsprong van twee punten op Real Sociedad en omdat de Basken beide onderlinge ontmoetingen wonnen, moest het uitduel met Sevilla drie punten opleveren. De ploeg van Ernesto Valverde begon ook uitstekend, want in de twaalfde minuut zorgde Ever Banega na een schitterende actie voor de voorsprong van Valencia.

Maar in de laatste vijf minuten voor rust ging het mis in Estadio Ramón Sánchez Pizjuan. Álvaro Negredo boog hoogstpersoonlijk de achterstand om in een voorsprong voor Sevilla. Op aangeven van Gary Medel maakte hij in de veertigste minuut gelijk en in de 44ste minuut benutte hij een strafschop, die was toegekend na een overtreding van Ricardo Costa op Diego Perotti.

Op slag van rust kreeg Valencia nog een tegenvaller te verwerken, want Jonas werd vanwege een dubieuze rode kaart van het veld gestuurd. Met tien tegen elf kwamen de bezoekers in de 56ste minuut nog wel op gelijke hoogte via Roberto Soldado, maar een minuut later zorgde Negredo voor een nieuwe voorsprong van Sevila. Daar bleef het niet bij, want in de 61ste minuut maakte de spits zijn vierde van de avond. Het werd uiteindelijk via Soldado vlak voor tijd nog 4-3, maar daar bleef het bij in Sevilla.

Deportivo La Coruña - Real Sociedad 0-1Real Sociedad profiteerde van de uitglijder van Valencia, maar dat ging niet eenvoudig. De ploeg van trainer Philippe Montanier - die na dit seizoen naar Stade Rennes vertrekt - moest op bezoek bij Deportivo La Coruña, dat probeerde degradatie te ontlopen.

Antoine Griezmann was uiteindelijk de gevierde man aan de kant van de Basken, want hij maakte halverwege de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd. Die was voor Sociedad goud waard, want de club plaatste zich voor de voorronde van de Champions League.

Celta de Vigo - Espanyol 1-0Door de nederlaag van Deportivo La Coruña mocht streekgenoot Celta de Vigo nog hopen op lijfsbehoud. Na 37 wedstrijden bevond de ploeg van trainer Abel Resino González zich nog onder de rode streep, maar een thuiszege op Espanyol kon dat veranderen. En dat gebeurde, want Nacho Insa zette Celta na een kwartier op voorsprong en zag daarna niets meer aan de stand veranderen.

Real Zaragoza - Atlético Madrid 1-2Ook Real Zaragoza, waar Loovens de volledige wedstrijd speelde, mocht nog hopen op handhaving. Maar dan moest het zelf thuis winnen van Atlético Madrid en mochten Deportivo La Coruña en Celta de Vigo allebei niet winnen. Zaragoza ging echter met 2-1 onderuit in Estadio La Romareda, maar door de zege van Celta was degradatie naar de Segunda División sowieso een feit.

Overige uitslagenLevante - Real Betis 1-1Rayo Vallecano - Athletic de Bilbao 2-2Granada - Getafe 2-0Real Mallorca - Real Valladolid 4-2

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.