Real neemt voorschot op CL-finale dankzij fenomeen Ronaldo

Real Madrid heeft een eerste stap gezet richting de finale van de Champions League. Cristiano Ronaldo was de grote man tegen Atlético Madrid (3-0).

Diego Simeone had zijn ploeg vooraf gewaarschuwd voor een furieuze start van Real Madrid. De Atlético-trainer zag die verwachting ook uitkomen, maar het antwoord van zijn ploeg bleef achterwege. In de zevende minuut voorkwam doelman Jan Oblak met een reflex dat Karim Benzema de ban brak namens De Koninklijke.

Enkele minuten later was het wel raak en was het de onvermijdelijke Cristiano Ronaldo die met een kopbal de 1-0 op het scorebord bracht. De Portugees zette daarmee zijn toch al ongekende cijfers in de Champions League extra kracht bij. Het was zijn vijftigste treffer in de knock-outfase en zijn 101ste treffer in het belangrijkste clubtoernooi in Europa. Daartegenover staat: Atlético heeft in totaal honderd keer gescoord in de Champions League-historie.

De schade voor Atlético bleef in de eerste helft beperkt tot die ene goal van Ronaldo. De 1-0 voorsprong was een magere afspiegeling van de verhoudingen op het veld. Real onderstreepte de aanvalsdrang voor rust door elf keer het vijandelijke doel onder vuur te nemen. Onder anderen Raphaël Varane en Luka Modric waren dicht bij een doelpunt, waar Benzema de bal na zijn omhaal net over zag gaan.

Atlético zette daar in de eerste helft één grote kans tegenover. Kévin Gameiro dook gevaarlijk op voor doelman Keylor Navas, die echter knap de bal van de voeten van de doorgebroken Franse spits plukte.

In de tweede helft had Atlético Madrid de zaken in Santiago Bernabéu defensief beter op orde. Maar in aanvallend opzicht bleef het uiterst mager wat de Rojiblancos lieten zien. De dubbele wissel na bijna een uur – Fernando Torres en Nicolás Gaitán maakten hun entree – liet de onvrede van Simeone zien. Maar ook het verse bloed bood geen soelaas.

De aanvallers van Atlético bleven in de schaduw staan, waar aan de andere kant Ronaldo de schijnwerpers vond. De Portugees kreeg ruim een kwartier voor het einde de bal met wat geluk langs Filipe Luis om vervolgens met een flinke knal de 2-0 op het scorebord te brengen.

Ronaldo verbrak daarmee ook een record van clubicoon Alfredo Di Stéfano, die een tot vandaag ongeëvenaard aantal van elf treffers had gemaakt in de halve finale van het belangrijkste clubtoernooi in Europa. Maar belangrijker voor Real, hij legde een uiterst solide basis om volgende week bij Atlético het karwei af te maken. Want vijf minuten voor tijd was Ronaldo ook verantwoordelijk voor de 3-0. Dankzij het fenomeen Ronaldo staat Real met anderhalf been in de finale.

Sergio Ramos viert na afloop met op de achtergrond dé held van de avond het succes van Real Madrid. De verdediger ontsnapte tijdens de wedstrijd aan een rode kaart na een elleboogstoot aan het adres van Lucas Hernández.