Real na late opleving alsnog kampioen

Real Madrid werd halverwege de tweede helft nog uitgefloten, maar een kwartier later alsnog toegejuicht. José Antonio Reyes en uitgerekend Mahamadou Diarra zorgden voor de sensationele ommekeer. Ruud van Nistelrooy zag het gebeuren.

Real Madrid-Real Mallorca 3-1
Tot halverwege de tweede helft was een Madrileens drama in de maak. Barcelona koesterde een ruime voorsprong in Tarragona en een machteloos Real keek al vijftig minuten tegen een achterstand aan na een treffer van Fernando Varela. In het Santiago Bernabéu werd dan ook flink gefloten, want de 0-2 was dichterbij dan de 1-1. Varela schoot in de 55ste minuut rakelings voorlangs het Madrileense doel. Bovendien zat Ruud van Nistelrooy al vanaf de dertigste minuut op de bank, omdat hij met een blessure aan zijn linkerhamstring had moeten afhaken.

Maar uit het niets herrees Real alsnog. Invallers Gonzalo Higuaín en Reyes (foto) zetten het dolende Madrid weer op het spoor. Higuaín haalde de achterlijn, legde klaar voor Reyes en de huurling knalde van dichtbij raak. Twaalf minuten later was het Diarra die met een hoge kopbal binnen knikte na een hoekschop van Higuaín. Hij had mazzel want doelman Miguel Angel Moya duwde de bal via ploeggenoot Angelos Basinas over de doellijn. En in de 83ste minuut schoot Reyes vanaf de rand van de zestien de 3-1 op het scorebord. Daarmee bezorgde hij Real de dertigste landstitel.

Gimnàstic-Barcelona 1-5
Barcelona walste over het al gedegradeerde Nàstic heen. De regerend kampioen was veel te sterk voor de thuisploeg en stapelde kans op kans. Na twintig minuten was het dan eindelijk raak, nadat Samuel Eto'o al eens de paal had geraakt. Het was Carles Puyol die de score opende, na een fraai opgezette aanval en een mooie assist van Lionel Messi. Diezelfde Messi zorgde voor 2-0. Hij kapte vanaf rechts naar binnen en krulde met zijn linker de bal laag in de verre hoek. En in de 38ste minuut boog Ronaldinho vanaf twintig meter een vrije trap in de linkerbovenhoek: 0-3. Na rust voerden Messi en Gianluca Zambrotta de score op. Maar het seizoen duurde tien minuten te lang voor Barcelona, dat in de slotfase Real de titel zag pakken.

Sevilla-Villarreal 0-1
Sevilla had het moeilijk met Villarreal. De bezoekers waren degenen die het best voetbalden, maar het was de thuisploeg die het gevaarlijkst was. Frédéric Kanouté kreeg een paar kansen en ook Luis Fabiano was dicht bij een treffer. Toch was Villarreal de ploeg die scoorde. Fabricio Fuentes kopte raak na een hoekschop van Cani. En dat leverde Villarreal de vijfde plaats en Europees voetbal op.