Real Madrid zwijnt in Córdoba na rode kaart Ronaldo

Real Madrid heeft met pijn en moeite en op fortuinlijke wijze drie punten uit het vuur gesleept. In en tegen Córdoba schoot Gareth Bale in de slotfase vanaf elf meter de 1-2 binnen, al werd de zege overschaduwd door een rode kaart voor Cristiano Ronaldo.

Córdoba had het betere van het spel en verdiende misschien wel de overwinning, maar een late treffer van Bale deed de huidige nummer veertien van Spanje uiteindelijk de das om. Bij een vrije trap van Bale in de 89ste minuut raakte Federico Cartabia de bal op zijn arm, waardoor de aanvaller van Real Madrid vanaf elf meter de eindstand bepaalde: 1-2.

De Koninklijke eindigde het kalenderjaar 2014 met een indrukwekkende zegereeks van 22 wedstrijden, maar in het nieuwe jaar is de voetbalmachine van trainer Carlo Ancelotti nog niet op volle toeren. Ook in Córdoba was het een moeizame wedstrijd. Al na drie minuten keek Real Madrid tegen een achterstand aan. Sergio Ramos kreeg in de eerste minuut de bal op zijn arm, waardoor scheidsrechter Alejandro Hernández niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. Nabil Ghillas wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal onberispelijk in de kruising: 1-0.

Na een half uur kwamen de bezoekers op gelijke hoogte dankzij de oplettende Karim Benzema, maar ook na de 1-1 waren de beste kansen voor Córdoba. Spelverdeler Cartabia was een paar keer zeer gevaarlijk vanuit de tweede lijn, terwijl de beste kans volgde na ruim een uur. Florin Anadone brak door over de linkerkant, maar de inzet van de Roemeense aanvaller belandde op de lat, waardoor Real weer goed wegkwam. Iker Casillas had het na de rust beduidend drukker dan zijn collega-doelman van Córdoba.

Ronaldo
Ook de vrije trappen van Cristiano Ronaldo zorgden vervolgens niet voor gevaar bij doelman Juan Carlos. De wedstrijd in Córdoba was voor Ronaldo alweer zijn zeshonderdste competitieduel in clubverband. Maar het was duidelijk niet het beste optreden van de Portugees, die in de slotfase zelfs met rood van het veld werd gestuurd. Ronaldo trapte na en maakte een slaande beweging. Hij incasseerde daardoor zijn negende rode kaart in clubverband en zal bovendien een schorsing aan zijn broek krijgen.

En dus eindigde het jubileumduel van Ronaldo eens niet met een nieuw record, maar met een pijnlijke aftocht. Vlak na de rode kaart van Ronaldo bezorgde Bale zijn ploeg nog wél drie punten, waardoor Real zwijnde. De Koninklijke blijft door de benauwde zege op de eerste plaats in de Spaanse competitie staan. Het verschil met Barcelona en Atlético Madrid bedraagt respectievelijk vier en zeven punten.