Real Madrid in alle opzichten leidend bij start CL

Reacties

Real Madrid staat voorafgaand aan het nieuwe Champions League-seizoen in veel opzichten op eenzame hoogte in de historie van het belangrijkste bekertoernooi voor Europese clubteams. Met het veroveren van La Décima tijdens de afgelopen jaargang bevestigde De Koninklijke die hegemonie nog maar eens.

Real Madrid in alle opzichten leidend bij start CL

Want met tien Europa Cup I's in de prijzenkast is Real ongenaakbaar goed. Sinds de start van het Europa Cup I-toernooi in 1955/56 kan alleen AC Milan enigszins tippen aan de Madrilenen. Milan heeft zeven eindzeges achter zijn naam staan. Daarachter bezetten Bayern München en Liverpool de gedeelde derde plaats met vijf overwinningen.

Gerekend over het CL-tijdperk (1992/93-nu) is Real Madrid minder dominant. De 4-1 zege na verlenging op stadgenoot Atlético van afgelopen seizoen betekende dat Los Merengues eindelijk een vervolg gaven aan de succesperiode rond de eeuwwisseling, toen de Champions League in 1998, 2000 en 2002 een prooi was voor de Spaanse grootmacht.

Clarence Seedorf viert de winst van de Champions League in 1998 met zijn toenmalige ploeggenoten van Real Madrid, dat Juventus in Amsterdam met 1-0 versloeg.
Clarence Seedorf viert de winst van de Champions League in 1998 met zijn toenmalige ploeggenoten van Real Madrid, dat Juventus in Amsterdam met 1-0 versloeg.

Door de vierde CL-eindzege bij te schrijven liet Real bovendien Barcelona en AC Milan achter zich. Tot aan vorig seizoen stonden beide clubs met drie CL-titels nog op gelijke hoogte met de uittredend kampioen. Omdat Milan (winnaar in 1994, 2003, en 2007) dit jaar ontbreekt kan alleen Barça (winnaar in 2006, 2009 en 2011) zijn aartsrivaal wat het aantal eindzeges betreft evenaren tijdens de komende jaargang.

Op de Champions League-ranglijst aller tijden zijn de Catalanen ook de voornaamste uitdager van koploper Real, al bedraagt het gat tussen de nummer één en twee liefst dertien punten. Manchester United heeft slechts veertien punten minder, maar ontbreekt dit jaar. Het record van meeste CL-duels (tweehonderd) gaat United daarom al tijdens de eerste speelronde aan Real kwijtraken.

En alsof het nog niet genoeg is heeft Real ook nog de meest succesvolle trainer in de CL-historie onder contract staan. Carlo Ancelotti won de Cup met de Grote Oren in 2003 en 2007 al als trainer van AC Milan en gaf daar vier maanden terug dus een vervolg aan in Lissabon. Dit seizoen kunnen alleen José Mourinho (Chelsea) en Pep Guardiola (Bayern München) hem evenaren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.