Real Madrid herstelt zijn eigen fout met ontslag Benítez

Reacties

Zes maanden en één dag nadat hij werd aangesteld als trainer van Real Madrid, kan Rafael Benítez alweer zijn spullen pakken. De trainer werkte aan een missie die gedoemd was om te mislukken.

Real Madrid herstelt zijn eigen fout met ontslag Benítez

'Benítez heeft ons volledige vertrouwen', herhaalde Florentino Pérez nog maar eens. Om aan alle onrust over de trainerspositie een einde te maken, had de president van Real Madrid op 23 november na de 4-0 nederlaag tegen Barcelona een speciale persconferentie belegd. 'Rafa is pas net met zijn baan begonnen. Geef hem de tijd en hij zal de gestelde doelen behalen. Hij zal het tij keren.'

Iets meer dan een maand later is Pérez ineens meedogenloos: Benítez staat op straat. Terwijl hij in de tussenliggende periode zes keer won, een keer gelijkspeelde en slechts één keer verloor (de administratieve fout die tot bekeruitschakeling leidde niet meegerekend). De doelcijfers over die serie: 34-10. Ook kwalificeerde Real zich als groepswinnaar voor de achtste finales van de Champions League en verkleinde De Koninklijke tussen 23 november en nu het gat met de koppositie van zes naar vier punten. De resultaten tonen dus voorzichtige progressie en bieden dus eerder reden voor gematigd optimisme, dan voor blinde paniek. Maar toch is Benítez geslachtofferd.

Kon Benítez eigenlijk wel slagen bij Real Madrid? Hij werd aangesteld als opvolger van Carlo Ancelotti, de Italiaan die niet alleen onder de spelers, maar ook het merendeel van de fans bijzonder geliefd was. Een charismatische en pragmatische figuur die meester is in het managen en tevreden houden van zijn sterren. Kortom: zo'n beetje de ideale trainer voor de veddettenverzameling die Real Madrid is.

Rafael Benítez en Florentino Pérez in gelukkiger tijden, bij de aanstelling van de trainer op 3 juni jongstleden.
Rafael Benítez en Florentino Pérez in gelukkiger tijden, bij de aanstelling van de trainer op 3 juni jongstleden.

Een directe noodzaak om hem te ontslaan was er dan ook niet echt, maar Pérez weigerde af te stappen van de stelregel die ooit Leo Beenhakker al eens nekte: als je bij Real Madrid geen hoofdprijs wint, word je vervangen. Het is een wreed exponent van het kortetermijnbeleid dat de boventoon voert in de Spaanse hoofdstad. Die manier van denken breekt de club nu op, want door zich te laten leiden door een ongeschreven regel, zadelde Pérez zijn club op met een vroeg of laat onhoudbare situatie.

Want Benítez is geen manager van compromissen of man-management, maar een rechtlijnige coach die door die manier van werken regelmatig in aanvaring komt met zijn spelers. Dat had Pérez kunnen weten, als hij Benítez' verleden bij bijvoorbeeld Chelsea, Internazionale en Napoli had bestudeerd. Benítez is kortom een totaal andere trainer dan Ancelotti.

Een trainer die waarschijnlijk ongeschikt is voor Real Madrid, concludeerden Spaanse kranten al snel. Niet geheel verrassend sijpelden al vroeg in het seizoen verhalen door over onvrede bij Marcelo, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos en James Rodríguez.

Toen vervolgens de supporters de kant van de spelers kozen in plaats van de trainer, ontstond een onhoudbare situatie. Een onhoudbare situatie die Pérez zelf heeft gecreëerd. Met het wegsturen van de trainer onderkent hij die misser. Benítez treft daarmee minder blaam dan Real Madrid. Hij is aangesteld voor een klus bij zijn droomclub die hij niet kón weigeren, maar die niet bij hem paste. Real Madrid is in een val gelopen die het zelf heeft opgezet.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.