Real en Valencia na eerste duel al op gespannen voet

Met nog twee confrontaties op het programma leverden de eerste negentig minuten tussen Real Madrid en Valencia in het toernooi om de Copa del Rey al voldoende voer voor discussie op. Met name Valencia voelde zich na de 2-0 nederlaag benadeeld door enkele arbitrale beslissingen.

Real en Valencia na eerste duel al op gespannen voet

In de tweede helft werd Valencia-aanvaller Roberto Soldado (op de foto met Ricardo Carvalho) tot drie keer toe onterecht teruggefloten wegens buitenspel, terwijl de arbitrale leiding ook handsballen van de Real Madrid-spelers Ricardo Carvalho en Karim Benzema over het hoofd zou hebben gezien.

Soldado vindt dat Real de scheidsrechter César Muñiz Ferández in de aanloop van het duel teveel onder druk heeft gezet. Met name Angel di María uitte kritiek op eerder in het nadeel van Real uitgevallen beslissingen. Voor die uitspraken wordt de Argentijn mogelijk nog gestraft.

'Deze scheidsrechter was duidelijk niet klaar voor deze wedstrijd', stelt Soldado. 'Ik snap dat het soms moeilijk is om in het veld beslissingen te nemen, maar zelfs ik zag bij alle drie de gevallen dat het geen buitenspel was. En dan was er ook nog de handsbal van Carvalho. Dat had een penalty moeten zijn.'

'Dit is een déjà vu', suggereert Soldado structurele partijdigheid. 'Dat de scheidsrechter bang is om een grotere club te benadelen, hebben we al eerder meegemaakt. Maar goed, we moeten nu denken aan het repareren van de achterstand. Al voelen we ons hulpeloos, want onze protesten zullen uiteindelijk nutteloos zijn. Ze zullen ons alleen maar meer straffen', aldus de vice-captain van Valencia.

KlachtenSoldado kreeg bijval van zijn trainer Ernesto Valverde, die na protesten naar de tribune werd verwezen. Hoewel hij zich niet uit wilde laten over de buitenspelgevallen en de handsballen, had hij wel klachten over een andere situatie. 'Ik hou er niet van om te klagen, maar we wilden een geblesseerde speler wisselen. Toen dat niet mocht, scoorden zij tegen. Daarom was ik boos en protesteerde ik.'

In het kamp van Real Madrid viel geen onvertogen woord over de arbitrage. Doelman en aanvoerder Iker Casillas sprak vooral van een morele boost, terwijl assistent-trainer Aitor Karanka de door Soldado aangehaalde incidenten afdeed als irrelevant. 'Er zijn toch geen doelpunten afgekeurd? Ook bij hen niet.'

Ook Carvalho, die hands zou hebben gemaakt, veegde de Valencia-claims van tafel. 'De scheidsrechter heeft niemand voorgetrokken', aldus de Portugese verdediger, die vrijwel louter speeltijd krijgt in het bekertoernooi.

Zondag krijgt het nu al beladen drieluik een vervolg met de competitiewedstrijd in Valencia. Drie dagen later staat in Estadio Mestalla de return voor de kwartfinale van het Spaanse bekertoernooi gepland.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's