RBC wint periodetitel én slaat groot gat

RBC Roosendaal-Cambuur Leeuwarden 2-0RBC heeft een dubbele tik uitgedeeld op de twaalfde speeldag van de Jupiler League. De ploeg van coach Robert Maaskant legde niet alleen soeverein beslag op de tweede periode maar sloeg ook een stevig gat met de concurrentie op de algemene ranglijst.

Danny Guijt loodste de Brabanders met zijn twee laag ingeschoten doelpunten langs Cambuur. Het waren Guijts zevende en achtste goal van het seizoen. Hij is daarmee ruimschoots clubtopscorer. RBC won alle zes wedstrijden in de tweede periode, met een doelsaldo van plus dertien. RBC heeft het nu zeven punten voorsprong.

Fortuna Sittard-Stormvogels Telstar 2-1
De enige concurrent in de strijd om de periodetitel liet het flink afweten. Op bezoek bij de nummer voorlaatst ging Stormvogels Telstar onderuit. Invaller Ronny van Es leek zijn ploeg koppend een punt te bezorgen, maar Cedric Olondo maakte dat weer ongedaan door attent op te duiken bij de eerste paal. Telstar blijft tweede op de ranglijst omdat de clubs direct onder zich ook massaal punten verspeelden.

FC Emmen-FC Dordrecht 1-1
Dordrecht was een van die ploegen die nauwelijks profiteerde. Op De Meerdijk bleef het bij een puntje. Cecilio Lopes hielp de bezoekers aan een puntendeling. De spits van Dordrecht heeft er nu net als Guijt acht gemaakt.

VVV-Venlo-FC Den Bosch 2-1
Den Bosch was wél lange tijd tegen de verhouding in op weg terreinwinst te boeken, maar strandde in de slotfase. In de laatste tien minuten scoorden Roel Buikema (81ste minuut, schuiver) en Willem Janssen (negentigste, korte hoek), waardoor de openingsgoal van Kiran Bechan (21ste, vlotte counter) geen waarde meer had.

De Graafschap-BV Veendam 1-1
Berry Powel had de winst op zijn schoen bij De Graafschap. De makkelijk scorende spits miste echter een strafschop. Hij schoot naast en over. De stand was op dat moment 1-1. Marnix Kolder scoorde voor Veendam met een kopbal en verstevigde met zijn tiende treffer zijn koppositie in het topscorerklassement. Lasse Schöne maakte punterend gelijk.

FC Volendam-MVV 1-1
Volendam en MVV deelden eveneens de punten. Beide doelpunten vielen vlak na elkaar. Na een uur spelen scoorde Jack Tuyp (rebound) voor Volendam, drie minuten later deed Damian Miceli (hoog schot) hetzelfde voor MVV.

Go Ahead Eagles-AGOVV Apeldoorn 1-2
AGOVV behaalde de derde overwinning van het seizoen en de eerste buitenshuis. Go Ahead nam wel een snelle voorsprong maar verspeelde die na rust. De winnende goal viel in de 81ste minuut en werd gemaakt door Sherjil MacDonald, die ook zijn achtste van het seizoen maakte.

Haarlem-Helmond Sport 3-2
De toeschouwers in Haarlem zagen de meest doelpuntrijke wedstrijd. Alle vijf de doelpunten vielen in de eerste 55 minuten. Haarlem was het meest trefzeker. Achmed Ahahaoui scoorde twee keer voor Haarlem. Kwong Wah Steinrath scoorde voor het eerst in het betaalde voetbal. Hij had er tien duels voor nodig bij Haarlem.

FC Eindhoven-FC Omniworld 2-2
Eindhoven verspeelde een ruime voorsprong. De 2-0 binnen twaalf minuten bleek niet voldoende voor drie punten. Het werd er eentje omdat Omniworld de schade goedmaakte. Beide ploegen kregen in de slotfase geen strafschop bij twee op het oog overduidelijke overtredingen.

TOP Oss-FC Zwolle 3-1
TOP Oss passeerde Zwolle op de ranglijst door de zege in het onderlinge duel. Toen Zwolle van 2-0 op 2-1 kwam, reageerde TOP snel. Alexander Prent herstelde de marge van twee direct.