Raúl onttroont 'Der Bomber' en schrijft CL-geschiedenis

De Spanjaard Raúl schreef woensdagavond voetbalgeschiedenis. Het voormalig Real Madrid-clubicoon was met zijn treffer op bezoek bij Valencia niet alleen goud waard voor Schalke 04, maar kroonde zich in de heenwedstrijd van de achtste finale in de Champions League tevens tot topscorer aller tijden in Europese wedstrijden.

Raúl onttroont 'Der Bomber' en schrijft CL-geschiedenis

Raúl voerde zijn totaal aantal Europese treffers op naar zeventig (zie onderstaande graphic). De aanvaller bracht met zijn doelpunt Die Königsblauen weer naast Valencia. Met zijn goal verschafte hij Schalke tevens een uitstekende uitgangspositie voor de terugwedstrijd.

Met zijn imposante doelpuntentotaal verbeterde Raúl de productie van de befaamde goaltjesdief Gerd Müller en onttroonde hij de Duitser als Europees topscorer. Der Bomber, hij was liefst 33 jaar topschutter aller tijden in Europees verband namens Bayern München, kwam tussen 1966 en 1978 in de strijd om de Europa Cup I, Europa Cup II, de Jaarbeursstedenbeker, de UEFA Cup én de Europese Super Cup tot 69 treffers. <br /><br /> De verdeling van de doelpunten die Raúl in de diverse Europese competities maakte, is wat minder gevarieerd dan bij Müller. Hij kwam tot 69 doelpunten in het hoofdtoernooi van de Champions League en voegde daar nog één treffer in de strijd om de Europese Super Cup aan toe.

Raúl maakte het merendeel (67) van zijn 70 doelpunten voor Real Madrid, de club waar hij tussen 1995 en 2010 jarenlang succesvol was. Nummer 68 en 69 liet de Spanjaard in de poulefase aantekenen tegen Hapoel Tel-Aviv, dit waren zijn eerste twee Europese goals namens Schalke 04.

Overigens schreef de technicus niet alleen wat betreft zijn doelpuntenproductie Champions League-geschiedenis. De aanvalspartner van Klaas-Jan Huntelaar evenaarde tevens het aantal optredens van de tot voor kort exclusieve houder van het record: Paolo Maldini. Beiden kwamen liefst 139 keer in actie in de Europa Cup 1/Champions League. Ryan Giggs (131), Roberto Carlos (128) en Paul Scholes (123) volgen op gepaste afstand. In de terugwedstrijd tegen Valencia - over twee weken - kan Raúl ook in dit klassement de eervolle koppositie veroveren.

Ondanks de twee fraaie mijlpalen ligt er voor Raúl nog uitdaging en record in het verschiet. De Spanjaard moet qua aantal Europese duels (alle toernooien gezamenlijk) immers nog wel Maldini voor zich dulden. De Milanista maakten liefst 168 keer zijn opwachting in een van de traditionele Europa Cup-toernooien. Ook de naam van een landgenoot, Clarence Seedorf, prijkt boven die van Raúl. Met respectievelijk 168 en 152 duels hebben de twee nog een voorsprong op de Champions League-topschutter, die met 142 optredens de derde plaats bezet.

In onderstaande lijst is de strijd om de Intertoto Cup, evenals het WK voor Clubteams, buiten beschouwing gelaten, aangezien dit geen traditioneel Europa Cup-toernooi is. Wanneer we deze toernooien wel meenemen, stijgt Filipo Inzaghi van plaats vier naar twee. Hij was immers zeven keer trefzeker in de Intertoto Cup, en omdat Raúl één keer scoorde op het WK voor Clubteams (voorheen nog één duel) gaat hij ook dan aan kop. (Tim Tempelaars) <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's