Rashford: klasbak Kluivert of schrikbeeld Schulp achterna?

Reacties

Het Premier League-debuut van Marcus Rashford past in de traditie van Louis van Gaal, die terecht prat gaat op de tieners die onder zijn hoede de eerste stap zetten van een imposante carrière.

Rashford: klasbak Kluivert of schrikbeeld Schulp achterna?

Rashford kon zijn droomdebuut in de Premier League zondag allerminst uitbundig vieren. De jongeling, die zondag bij de overwinning tegen Arsenal (3-2) de show had gestolen met twee goals, moest vroeg zijn bed in. Maandag stond er namelijk een scheikunde-examen op de rol voor de spits.

Voor Louis van Gaal is dat allerminst een nieuwe ervaring dat een speler niet op het trainingsveld staat, maar in de schoolbanken zit. Los van de vijf jonkies die bij Manchester United hebben mogen ruiken aan de Premier League – onder wie zondag ook de voormalige Ajax-belofte Timothy Fosu-Mensah – heeft hij door de jaren heen de nodige tieners laten debuteren in competitieverband op het hoogste niveau.

Sterker nog, Van Gaal gaat prat op de doorbraak van beloftes onder zijn leiding. Hij plaatste Rashford zondag al in een illuster rijtje debutanten op het hoogste niveau. 'Ik herinner me het debuut van Patrick Kluivert, toen hij direct matchwinner werd in het duel om de Nederlandse Supercup. Xavi begon ook fantastisch tegen, ik denk, Real Valladolid en ook Thomas Müller debuteerde fraai. En dat terwijl hij doorgaans in het tweede elftal speelde.'

Van Gaal deed daarbij de waarheid enig geweld aan aangezien Müller onder Jürgen Klinsmann voor het eerst binnen de lijnen was gekomen in de Bundesliga, voordat hij onder de Nederlander definitief doorbrak bij Bayern München.

Maar dat laat onverlet dat Van Gaal inderdaad kan bogen op een lange lijst van tieners die onder zijn hoede debuteerden. Het leeuwendeel van de veertig tieners vierde dat heugelijke feit bij Ajax. Voor Clarence Seedorf, Patrick Kluivert (foto), Edgar Davids bleek dat het begin van een mooie carrière.

Bij Barcelona zetten Andrés Iniesta en Xavi onder Van Gaal hun eerste stappen in de Primera División, terwijl David Alaba en Holger Badstuber tieners waren bij Bayern toen ze onder de Nederlandse trainer op het hoogste niveau debuteerden.  

Maar er staan ook namen tussen van wie naderhand een stuk minder is vernomen. Nano, in 1999 op zeventienjarige leeftijd voor de leeuwen gegooid bij Barcelona, speelt na een weinig verheffende carrière inmiddels zijn wedstrijden bij het kleine Racing Ferrol. Dennis Schulp was op zijn beurt achttien jaar bij zijn eerste optreden in de Eredivisie. Hij was gedoopt tot de Nieuwe Bergkamp maar het debuut in 1996 bleek allerminst de voorbode van een imposante carrière. De aanvaller verdween als vroeg in de anonimiteit. De vraag is of Rashford in de voetsporen treedt van Kluivert of van Schulp.

TIENERDEBUTANTEN ONDER VAN GAAL
Ajax: AZ: Bayern:
Clarence Seedorf Jeremain Lens David Alaba
Nordin Wooter Aron Gunnarsson Diego Contento
Nwankwo Kanu Ruud Vormer Holger Badstuber
Kiki Musampa Marko Vejinovic Thomas Kraft
Patrick Kluivert Gregory Nelson
Dennis Schulp
Rody Turpijn Barcelona: Manchester United:
Edgar Davids Nano Marcus Rashford
Martijn Reuser Mario Rosas Cameron Borthwick-Jackson
Kofi Mensah Jofre Andreas Pereira
Arno Splinter Andrés Iniesta Paddy McNair
Tarik Oulida Xavi Timothy Fosu-Mensah
Clyde Wijnhard Samuel Okunowo
Dick van Burik Sergio Santamaría
Menno Willems
Milan Berck Beelenkamp
Mario Melchiot
Dave van den Bergh
Denny Landzaat
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.