Rapid stuurt defensief falend Ajax naar Europa League

Een verdedigend zeer matig Ajax is door Rapid Wien uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League. De Oostenrijkers wonnen met 2-3 in Amsterdam na de 2-2 in Wenen van vorige week.

Na de pijnlijke ineenstorting in de Oostenrijkse hoofdstad, waar Ajax een 0-2 voorsprong uit handen gaf (2-2), hamerde trainer Frank de Boer de hele week op het scherper maar vooral zakelijker spelen. 'Ik heb het gevoel dat jongens hebben geleerd van vorige week en de gesprekken die we hebben gevoerd', zei de coach in de aanloop naar de return in Amsterdam.

Maar of zijn boodschap daadwerkelijk is aangekomen, is twijfelachtig, want in de twaalfde minuut ging het op tekenende wijze verkeerd bij Ajax. Op de rand van het strafschopgebied verloor Daley Sinkgraven de bal toen hij dacht een tegenstander te kunnen uitkappen, waarna Rapid via Thanos Petsos en Stefan Stangl razendsnel spits Robert Beric bediende, die bij de tweede paal vogelvrij stond en raak kopte (foto). Sinkgraven kreeg daarna de volle laag van doelman Jasper Cillessen (bovenste foto).

In de fase erna creëerde Ajax een paar kleine kansen. Een doelpunt van Davy Klaassen werd terecht afgekeurd vanwege een overtreding op doelman Ján Novota, terwijl Viktor Fischer in de 22ste minuut voorlangs knalde. Zes minuten voor rust ging het opnieuw volledig fout bij Ajax. Louis Schaub sneed vanaf rechts naar binnen, waarna achtereenvolgens Mitchell Dijks, Fischer en Sinkgraven niet of nauwelijks ingrepen. Schaub schoot vervolgens via de rechtervoet van Joël Veltman raak: 0-2 (foto onder).

Zo stond Ajax halverwege al voor een haast onmogelijke opgave. Maar met een schitterend doelpunt in de 52ste minuut bezorgde Arek Milik (foto onder) de thuisclub hoop. De Pool volleerde met zijn linkerscheenbeen geplaatst raak na een voorzet van Dijks: 1-2. De voormalige Willem II'er bediende even later Anwar El Ghazi, wiens kopbal eenvoudig werd gevangen door Novota. Ook de volgende kans werd gecreëerd vanaf de linkerflank, maar na een gekraakte inzet van Klaassen pegelde de voor Fischer ingevallen Nemanja Gudelj naast.

De kansen symboliseerden het overwicht dat Ajax had, maar de thuisploeg had te weinig stootkracht. Dat zag De Boer blijkbaar ook. Hij bracht twintig minuten voor tijd spits Yaya Sanogo voor verdediger Veltman, waarna Ajax in een 3-3-4-systeem speelde. Die alles-of-niets-tactiek resulteerde een kwartier voor het einde in de gelijkmaker. Gudelj knalde hard raak na een afgeslagen voorzet van El Ghazi en terugleggen van Milik: 2-2.

Een verlenging lag daardoor in het verschiet, maar twee minuten later gaf Ajax opnieuw totaal onnodig een doelpunt weg. Schaub plaatste de bal met links in de verre kruising na halfslachtig ingrijpen van Gudelj. Door de 2-3 moesten de Amsterdammers nog twee keer scoren om zich voor de play-offs van de Champions League te plaatsen. De ploeg van De Boer kreeg nog een aantal kleine kansen, maar een wonder bleef uit.

Door de uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League is PSV dit seizoen de enige Nederlandse afgevaardigde in het miljoenenbal. Ajax wacht deelname aan de play-offs van de Europa League.