Rafinha en Thiago in voetsporen De Guzman en Boateng

Reacties

De eerste selectie van Barcelona-middenvelder Rafinha voor het Braziliaanse team betekent dat hij voor een ander land gaat uitkomen dan zijn broer Thiago. De situatie in de familie Alcántara is niet uniek. VI zette broers die voor verschillende landen kozen op een rij. Van WK-confrontaties tot betaalde vakanties.

Rafinha en Thiago in voetsporen De Guzman en Boateng

Rafinha en Thiago zijn zoons van de Braziliaanse ex-international Mazinho. De jongste (Rafinha, links op de hoofdfoto) werd in 1993 geboren in Brazilië, toen zijn vader voor Palmeiras speelde. Toen bondscoach Dunga hem onlangs voor het eerst opriep voor Brazilië, sprak hij dan ook: 'Het was geen moeilijke keuze, ik voel me volledig Braziliaans.' Dat geldt niet voor zijn in Italië geboren broer Thiago (rechts op de hoofdfoto, spelend bij Bayern München), die al een aantal interlands voor Spanje speelde. In dat land speelden de broers samen bij Barcelona, waardoor ze ook speelgerechtigd zijn voor La Roja.

In Nederland kennen we Jonathan De Guzman. Direct nadat de geboren Canadees in februari 2008 zijn Nederlandse paspoort kreeg, verklaarde hij voor Oranje te willen spelen. Toenmalig bondscoach Marco van Basten nam hem ook op in de voorselectie voor het oefenduel met Oostenrijk van een maand later, maar de definitieve selectie zou De Guzman niet halen. Wel werd hij geselecteerd voor Jong Oranje.

Ook ging De Guzman in dat jaar met Jong Oranje mee naar de Olympische Spelen, maar het zou tot januari 2013 duren voordat hij bij het 'grote' Nederlands elftal kwam. Louis van Gaal gunde hem zijn debuut in de selectie en liet hem op 6 februari 2013 ook voor het eerst meedoen, thuis tegen Italië. De Guzman speelde tot op heden veertien interlands. Zijn broer Julian speelde evenwel meer dan tachtig keer voor Canada.

WK-poule
Ook het verhaal van de (half)broers Boateng is bekend. Verdediger Jérôme (26) maakte in 2009 zijn debuut voor Die Mannschaft, terwijl Kevin-Prince (28) in datzelfde jaar juist bekendmaakte níét meer voor Duitse elftallen te willen spelen. Hij koos alsnog voor Ghana, het land van hun vader. Saillant genoeg kwamen de twee elkaar tweemaal tegen op op internationaal niveau, tijdens het WK 2010 en het WK 2014 (foto onder), toen Ghana en Duitsland in dezelfde WK-poule zaten.

Ook de keepende broers Parfait (Charleroi) en Steve Mandanda (Olympique Marseille) speelden ooit een interland tegen elkaar. Althans, bijna. Toen Frankrijk B en Congo in 2008 de degens kruisten, leek het tot een clash te komen tussen de beide broers. Het kwam er echter nét niet van. Steve stond namelijk in de eerste helft onder de lat en ging in de rust naar de kant, terwijl Parfait juist ná de pauze plaatsnam in het doel. Leuk detail: ook de twee jongste broers van het duo - Riffi en Ever - zijn keeper.

Ook vader en moeder Pogba (foto onder) worden gedwongen om twee verschillende landen te supporten. De broers Paul (Juventus), Florentin (Saint-Étienne) en Mathias (Partick Thistle) werden alledrie geboren in Guinée. Paul trok echter op jonge leeftijd naar Frankrijk - het land waarvoor hij inmiddels een van de vedettes van de nationale ploeg is - waar zijn broers (de tweeling is nu 25) in Spanje terechtkwamen. Zij kozen uiteindelijk voor hun geboorteland.

Net als in Frankrijk kennen ze ook in Australië meerdere internationals wiens broers voor een ander land speelden. Tim Cahill was jarenlang aanvoerder van The Socceroos, maar begon zijn internationale loopbaan voor het land van zijn moeder. Toen hij pas veertien jaar was, werd hij opgeroepen voor Samoa Onder-20. Later zou hij verklaren: 'Ik ging op die uitnodiging in omdat mijn in Samoa wonende oma destijds ziek was. Ik zag het als een betaalde vakantie.'

In de duels met Nieuw-Zeeland en Vanuatu speelde hij samen met broer Sean, waarna de FIFA in 2004 de regels veranderde. Jeugdinterlands waren vanaf dat moment niet meer bindend. Cahill kon daardoor kiezen voor zowel Samoa als Engeland, Ierland en Australië. Hij koos voor dat laatste land. Chris - een derde broer uit de familie Cahill - zou later vele interlands de aanvoerder zijn van Samoa.

Ook Massimiliano Max Vieri speelde voor de nationale ploeg van Australië. Waar zijn broer Christian (ex-spits van onder meer Juventus en Internazionale) werd geboren in Italië, kwam Max in Sydney ter wereld. De vader van het tweetal speelde in Australië, maar zag zijn zoons voor verschillende landen kiezen. Christian zou een glansrijke loopbaan kennen voor de Italiaanse ploeg, Max verzamelde slechts een handvol caps voor Australië.

Broer en zus
Daarnaast zijn er ook in het Verenigd Koninkrijk veel voorbeelden te noemen van broers die ieder hun eigen weg gingen. Zo speelde Jim Brown voor de Verenigde Staten en kwam zijn broer John uit voor Schotland en kozen John en Archie Goodall voor respectievelijk Engeland en Ierland. Opvallend, aangezien beide ouders van de heren de Schotse nationaliteit hadden. Dat laatste gold ook voor Joe en Jerry Baker, die uiteindelijk voor Engeland en de VS zouden spelen.

Tot slot zorgen Sone en Eniola Aluko voor een wel heel opmerkelijk feitje. Zo speelde Sone in het verleden voor verschillende jeugdteams van Engeland, maar maakte hij in 2009 voor het eerst zijn opwachting in de nationale ploeg van Nigeria. Eniola kwam wél namens Engeland uit, namelijk op twee WK's én een olympisch eindtoernooi. Let wel: Eniola is de zus van Sone en speelde dus uiteraard voor de vrouwenploeg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.