Racismerel rondom beoogd voorzitter Italiaanse bond

Carlo Tavecchio wordt gezien als belangrijkste kandidaat om voorzitter van de Italiaanse voetbalbond te worden, maar is in opspraak geraakt door zich racistisch uit te laten.

Racismerel rondom beoogd voorzitter Italiaanse bond

Op 11 augustus wordt in Italië de opvolger van Giancarlo Abete gekozen. Tavecchio, nu voorzitter van de bond voor de amateurcompetities, geldt als voornaamste kandidaat. Zowel de amateurcompetities, de lagere profcompetities, de Serie B en vrijwel alle clubs uit de Serie A zouden zijn benoeming ondersteunen. Maar racistische uitpraken zouden hem die baan wel eens kunnen kosten.

De 71-jarige Tavecchio liet zich onlangs uit over het ontbreken van een werkvergunningsysteem in Italië, waardoor clubs gemakkelijk spelers uit landen van buiten de EU kunnen halen. 'In Engeland beoordelen ze die spelers eerst goed. Als ze echte aanwinsten blijken, dan mogen ze komen', weet Tavecchio. 'Maar bij ons mag zomaar iedere Opti Poba (fictieve Afrikaanse naam, red.) komen. Het ene moment zit zo'n jongen nog bananen te eten, het andere moment speelt hij ineens in het eerste van Lazio.'

Die uitspraak leidde tot grote verontwaardiging in Italië, waar nu geopperd wordt dat Tavecchio zich moet terugtrekken uit de verkiezing. Zijn concurrent, voormalig AC Milan-speler en ex-international Demetrio Albertini, zou dan de voorzittershamer krijgen. Overigens verdedigde Tavecchio zich door te stellen dat hij niet meer wist of hij het woord 'bananen' had gebruikt. 'Maar als iemand mijn woorden kwetsend vond, dan spijt me dat.'

Discussie
Tavecchio heeft met zijn opmerkingen willen inhaken op een discussie die in Italië sinds de vroege uitschakeling op het WK is opgelaaid. Zo luidde de opgestapte bondscoach Cesare Prandelli al eerder de noodklok over het groot aantal buitenlanders dat in de Serie A speelt. De nationale ploeg zou volgens hem op die manier flink aan kwaliteit hebben ingeboet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen