Racisme teistert Rusland: 'Bijna elke wedstrijd is het raak'

In de week voorafgaand aan de loting van de WK-kwalificatie wordt de voorpret flink verstoord door weer een felle discussie over racisme in de Russische stadions.

Racisme teistert Rusland: 'Bijna elke wedstrijd is het raak'

Tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen liet Emmanuel Frimpong (FK Ufa) zich provoceren door een supporter van Spartak Moskou. Frimpong kreeg rood toen hij die persoon zijn middelvinger toonde, waarop de Braziliaan Hulk in de bres sprong voor de Ghanees.

'Bijna elke wedstrijd is het raak', foeterde de spits van Zenit Sint-Petersburg na een training met zijn club. Zelf werd hij afgelopen seizoen tot twee keer toe getrakteerd op apengeluiden in Moskou, nota bene in de stad waar de WK-finale moet worden gespeeld. 'Vroeger maakte ik me er druk om, maar dat helpt toch niet. Nu maak ik maar kusgebaren naar die mensen.'

Samuel Eto'o was als donkere speler actief in de Russische competitie, toen nog onder Guus Hiddink bij Anzhi Makhachkala. Hij assisteert bij de loting, maar repte op de website van de FIFA met geen woord over de racisme-schandalen in de stadions. 'Rusland beschikt over alle nodige ingrediënten om het beste WK ooit te organiseren', hield hij zich op de vlakte.

Verantwoordelijkheid
De FIFA deed dat niet. Sinds mei vaardigt de wereldvoetbalbond getraind personeel af naar de stadions, om daar alles streng te rapporteren. Rusland zelf heeft ook een speciale inspecteur in dienst, met het uiteindelijke doel om racisme uit te stadions te verbannen. 'We zijn van mening dat het organiseren van een WK een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt als het hierom gaat', liet de FIFA weten na het incident met Frimpong.

De loting voor de WK-kwalificatie vindt zaterdag plaats in Sint-Petersburg. Niet alleen Nederland weet wie zijn tegenstanders zijn in de strijd om een WK-ticket, ook het Curaçao van bondscoach Patrick Kluivert kent dan zijn volgende opponent. Hulk houdt zijn hart vast voor het eindtoernooi. 'Als er racistische incidenten plaatsvinden tijdens het WK, zou dat een schande zijn.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen