Qazaishvili beslist derby en zet Vitesse weer boven NEC

Met een daverende knal heefte Valeri Qazaishvili Vitesse weer boven NEC gezet in de Eredivisie. Zijn treffer vlak na rust was in de Gelderse derby de enige (1-0).

Vitesse had de laatste twee wedstrijden vijf punten verloren aan AZ (0-2) en ADO Den Haag (2-2), waarna trainer Peter Bosz ingreep. Lewis Baker was zijn basisplaats kwijt, waardoor het onderonsje tussen de twee Chelsea-huurlingen en goede vrienden Baker en Todd Kane er aanvankelijk niet van kwam.

Door het jaartje afwezigheid van NEC op het hoogste niveau was het al ruim 22 maanden geleden dat de grote rivalen voor het laatst tegenover elkaar stonden in de Eredivisie. Het duel in Arnhem destijds, waarvan alleen Kelvin Leerdam, Renato Ibarra (beide Vitesse) en Rens van Eijden (NEC) nu nog aan de aftrap stonden, eindigde in 1-1. Traditiegetrouw zetten de supporters van beide clubs de verhoudingen tijdens de afsluitende trainingen op scherp.

Stormloop
Vitesse stond voorafgaand aan het duel zelfs lager op de ranglijst dan de Nijmeegse promovendus. En uit de eerste twintig minuten bleek wel dat de Arnhemmers daar geen prettig gevoel bij hadden. De ploeg van Peter Bosz begon furieus en NEC had amper de gelegenheid om tijdens die stormloop even op adem te komen. Maar echte kansen leverden alle inspanningen niet op, waardoor ook doelpunten uitbleven.

NEC is een van de minst productieve ploegen in de Eredivisie, maar had tot zondag op Ajax na ook de minst gepasseerde verdediging. En het elftal van Ernest Faber weet uitstekend zijn momenten te kiezen. Zo trapte Anthony Limbombe, die eerder in zijn poging het vuurtje op te stoken geel kreeg vanwege een schwalbe, een vrije trap rakelings over het doel en was ook de opkomende back Kane gevaarlijk in de loop van de eerste helft.

Kelvin Leerdam (links) in duel met NEC'er Navarone Foor.

Waar NEC vlak voor rust beter in de partij leek te komen, was het Vitesse dat vlak na rust ineens een dreun uitdeelde aan de Nijmegenaren. Qazaishvili draaide weg bij Janio Bikel en stuurde de bal hard en laag langs Benjamin Kirsten de verre hoek in. Vitesse controleerde en liet de wedstrijd naar zijn eind kabbelen, maar in het laatste kwart kreeg NEC plotseling een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. De opstomende Kane bereikte Christian Santos echter net niet.

Foor kreeg met een schietkans nog de beste mogelijkheid tijdens het slotoffensief van de bezoekers, maar tijdens deze relatief tamme editie (slechts vier gele kaarten) van de Gelderse derby bleven de punten in Arnhem. Door de zege neemt Vitesse de vijfde plek over van NEC, dat nu met een punt minder zesde staat. De Arnhemmers mogen zich na overwinningen op De Graafschap en NEC weer even de beste van Gelderland noemen, al moeten ze in de terugronde nog bij hun provinciegenoten op bezoek.