Puntenverlies voor MVV en Sparta, revanche Volendam

In de Jupiler League hebben koploper Sparta Rotterdam en naaste rivaal MVV Maastricht punten laten liggen. FC Volendam profiteerde door te winnen bij De Graafschap en vereffende zo direct de rekening na het niet winnen van de derde periodetitel.

FC Oss - Sparta Rotterdam 1-1De koploper van de Jupiler League had een helft nodig om warm te draaien. Direct na rust zorgde Mario Bilate voor de eerste goal. Die treffer betekende niet dat Sparta de Brabanders al van zich af geschud had. Ferhat Gorgulu nam kort na het openingsdoelpunt de gelijkmaker voor zijn rekening. Ondanks verwoede pogingen bleef het bij die gelijke stand.

Na het duel kwam er ondanks het puntenverlies enigszins opbeurend nieuws voor Sparta. MVV ging in de topper tegen Helmond Sport onderuit, waardoor het verschil op de ranglijst inmiddels vijf punten is.

MVV Maastricht - Helmond Sport 2-3Bij het duel tussen de nummer twee en de nummer vier stond de thuisploeg al snel op een riante 2-0 voorsprong door twee goals van Tom van Hyfte. De Belg was in de 21ste en de 33ste minuut trefzeker.

De voorsprong betekende niet dat de Limburgers de punten al binnen hadden. Emrullah Güvenc en Samir Fazli benutten allebei een strafschop. Tot overmaat van ramp voor de Limbugers hielp Fazli Helmond ook nog aan een overwinning.

Zodoende laat de ploeg van René Trost de kans liggen op twee punten van koploper Sparta te komen en loopt de titelconcurrent zelfs een puntje uit. MVV zag bovendien Volendam en de tegenstander van vanavond passeren. Helmond deelt die tweede stek met Volendam.

De Graafschap - FC Volendam 0-2Voor De Graafschap was het treffen met Volendam het eerste na het binnenhalen van de derde periodetitel. Uitgerekend FC Volendam werd op die ranglijst maar nipt voorgebleven.

Vanavond waren de rollen echter omgedraaid. Na elf minuten maakte Ludcinio Marengo het openingsdoelpunt, waarna De Graafschap op slag van rust nog een teleurstelling te verwerken kreeg. Anco Jansen kreeg in de 42ste minuut een directe rode kaart voor een harde overtreding op Gerry Koning.

Kort na rust maakte Volendam tegen de tien Superboeren aan alle twijfel een einde. Bradley Kuwas maakte de 0-2. Daar bleef het bij. Door de zege vergrootte Volendam het verschil met De Graafschap tot zes punten. De Volendammers zijn gedeeld tweede, de ploeg uit Doetinchem blijft subtopper (vijfde).

FC Den Bosch - SC Veendam 4-1Het noodlijdende Veendam, dat na het weekend meer weet over de financiële toekomst, kon in Brabant niet voor een uitzege zorgen. Lars Hutten benutte nog wel een strafschop, maar moest toezien hoe Ralf Seuntjens en Bart van Brakel nog voor rust de achterstand ombogen.

De noorderlingen bleken niet in staat nog voor een opleving te zorgen. Van Brakel en Seuntjens bepaalden in de tweede helft de eindstand op 4-1 door allebei nog een keer te scoren. De Bosch vertoeft zodoende bovenin de middenmoot (achtste), terwijl Veendam ook in dat deel van de stand staat (tiende).

Overige uitslagenFC Emmen - Go Ahead Eagles 2-0Telstar - SC Cambuur 1-1FC Eindhoven - Fortuna Sittard 0-3Excelsior - Almere City FC 5-0

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.