Punt Stevens, record Verhaegh, teleurstelling BVB

Terwijl Huub Stevens en Paul Verhaegh met een goed gevoel de winterstop ingaan, moet Borussia Dortmund een oplossing vinden voor de toegenomen crisis.

VfB Stuttgart – SC Paderborn 0-0
Trainer Huub Stevens heeft het jaar met VfB Stuttgart met een gelijkspel afgesloten. SC Paderborn was in de eerste helft weliswaar sterker, maar tot een groot aantal kansen leidde dat allerminst. De aanval legde het aan beide kanten af tegen de verdediging. Dat was na rust nog duidelijker het geval met een 0-0 als het logische resultaat. Met het punt blijft VfB Stuttgart op doelsaldo boven de rode streep, waar debutant Paderborn het eerste half jaar op het hoogste niveau in Duitsland afsluit als nummer tien.

Werder Bremen – Borussia Dortmund 2-1
De eerste de beste aanval leverde Werder Bremen direct een voorsprong op. De treffer van Davie Selke na drie minuten bracht het toch al kwakkelende Borussia Dortmund verder in de problemen. De ploeg van trainer Jürgen Klopp maakte een wankele indruk en was aanvallend onmachtig.

De entree van Shinji Kagawa voor Sebastian Kehl had niet het gewenste resultaat. BVB bleef ook na rust vergeefs zoeken naar een antwoord op de defensieve tactiek van Werder, dat na ruim een uur de genadeklap uitdeelde. Selke liet Mats Hummels staan en bood Fin Bartels de niet te missen kans: 2-0.

De Borussia-verdediger herstelde zijn fout door snel de aansluitingstreffer voor zijn rekening te nemen. Maar het bleek niet genoeg om met weer een teleurstellend resultaat de winterstop in te gaan. Bovendien bestaat de kans dat Dortmund aan de tweede seizoenshelft begint als hekkensluiter, aangezien SC Freiburg met een gelijkspel zondag tegen Hannover 96 BVB voorbijstreeft. Ondanks de zege blijft ook Werder in de gevarenzone zitten.

FC Augsburg - Borussia Mönchengladbach 2-1
Roel Brouwers heeft zijn meerdere moeten erkennen in Paul Verhaegh. Zijn Borussia Mönchengladbach kwam nog wel na twee minuten dankzij een strafschop van Max Kruse op voorsprong, maar het antwoord van FC Augsburg was genoeg voor een clubrecord.

Want dankzij de doelpunten van Markus Feulner (foto) en Raul Bobadilla heeft de ploeg van aanvoerder Verhaegh een voor Augsburg ongekend aantal punten (27) verzameld in de eerste seizoenshelft. Het record is goed voor de gedeelde vierde plaats in de Bundesliga.

Bayer Leverkusen – Eintracht Frankfurt 1-1
Bayer Leverkusen heeft het thuisduel met Eintracht Frankfurt niet in een overwinning kunnen omzetten. Karim Bellarabi voorkwam in de slotfase dat de dertiende treffer van Alexander Meier de gasten de drie punten opleverde. Door het puntenverlies van Schalke 04 en Borussia Mönchengladbach klimt Leverkusen dankzij het gelijkspel zelfs naar de derde plaats in de Bundesliga.