PSV's hindernis: Young Boys of Rode Ster

Young Boys of Rode Ster Belgrado. Een van die twee ploegen geldt als hindernis voor PSV op weg naar deelname aan de Champions League.

PSV's hindernis: Young Boys of Rode Ster

De Zwitserse nummer twee verspeelde woensdag een 2-0 voorsprong tegen de kampioen van Servië en Montenegro. In het laatste kwartier kwamen de bezoekers nog terug via goals van Nikola Zigic, die de goals van Stéphane Chapuisat en Adrian Eugster ongedaan maakte. De Nederlander Pieter Vink leidde het duel.

Het Zwitserse BSC Young Boys neemt voor het eerst deel aan de voorronde van de Champions League. De tweede plek achter het ongenaakbare FC Basel verschafte Young Boys de gelegenheid. Onder trainer Hans Peter Zaugg profiteerde de club uit Bern afgelopen seizoen van de crisis bij het meer gerenommeerde Grasshoppers.

Young Boys is elfvoudig kampioen van Zwitserland en won zes keer de nationale beker. Het laatste succes dateert uit 1987 toen de Zwitserse beker werd veroverd. Een jaar eerder veroverde de club de laatste landstitel.

De huidige ploeg is afgestemd op routinier Stéphane Chapuisat (foto). De spits plakte vanwege het Champions League-avontuur nog een jaar vast aan zijn rijke loopbaan. In de eigen competitie is Young Boys al twee duels onderweg. Tegen Sankt Gallen werd het 3-3 en van FC Schaffhausen werd met 6-1 gewonnen.

Rode Ster Belgrado kende een zeer succesvol seizoen. Voor de achtste keer in de clubhistorie veroverde de club de dubbel, via de 23ste landstitel en de twintigste beker. 'We waren de beste op alle vlakken', jubelde succescoach Slavoljub Muslin na het behalen van de dubbel. 'Maar, we zullen alles ruïneren als we ons de komende zomer niet versterken en niet goed starten in de Champions League', waarschuwde hij.

Een week na zijn feestrede leverde Muslin zijn ontslag in, om te vertrekken naar het Oekraiense Metallurgs Donetsk. 'Toen ik kwam hadden we grote plannen. Maar toen we de dubbel hadden gewonnen, wilde ik over de toekomst praten en begonnen de problemen. Ik had grootse plannen, maar Rode Ster wilde een andere richting inslaan. Dus is het beter dat ik vertrek.'

De nieuwe coach is Ljubo Petrovic. Hij is geen onbekende, want in het seizoen 1990/91 zorgde hij voor het grootste succes in de clubhistorie, door Rode Ster naar de winst van de Europa Cup I te loodsen.

Veel nieuwe namen begroette Rode Ster niet. De meest opvallende speler bij Rode Ster blijft zodoende Nikola Zigic. De 2,02 meter lange spits eindigde het afgelopen seizoen als topscorer met achttien goals en stond bij Ajax in de belangstelling als eventuele opvolger van Zlatan Ibrahimovic. De 23-jarige Zigic heeft inmiddels zijn debuut gemaakt in de nationale ploeg.

Bekijk hier al onze video's