PSV zet met getergde Mertens Roda JC aan de kant

PSV heeft zich met duidelijke cijfers gerevancheerd voor de valse seizoenstart in Waalwijk. Roda JC Kerkrade was een gewillig slachtoffer in Eindhoven (5-0).

Dries Mertens uitte zijn ongenoegen over zijn wissel in Waalwijk, waar PSV vorige week met 3-2 verloor, en werd voor zijn kritiek stevig op de vingers getikt door trainer Dick Advocaat. De PSV-trainer is niet gediend van dergelijke opmerkingen en liet dat ook blijken.

De publiekelijke reprimande miste z'n effect niet. Mertens oogde getergd en dankzij zijn inbreng had PSV al voor rust op een comfortabele voorsprong kunnen staan. De Belgische aanvaller stond met een afgemeten vrije trap aan de basis van de 1-0 van Kevin Strootman in de dertiende minuut.

De Eindhovense voorsprong was enigszins tegen de verhouding. Roda JC Kerkrade kreeg in de openingsfase de gelegenheid te profiteren van defensieve onzekerheid bij PSV. Maar ook de achterhoede van de Limburgers ontbeerde de noodzakelijke concentratie in de openingsfase. Alleen voor de gasten had het wel consequenties.

Strootman profiteerde dankbaar van de door Roda JC geboden ruimte om uit een voorzet van Mertens raak te koppen. De Belgische aangever was in de eerste helft nog twee keer dicht bij een tweede PSV-doelpunt.

Roda JC-keeper Filip Kurto keerde tot twee toe een directe vrije trap van Mertens, waarbij de Pool een keer de hulp kreeg van het aluminium. De doelman voorkwam daarnaast een grotere achterstand voor Roda door attent te zijn bij een steekpass van Mark van Bommel op Jeremain Lens.

Snel in de tweede helft viel dan nog de tweede Eindhovense treffer. Een schotpoging van Mertens na een afgeslagen corner eindigde bij Ola Toivonen, die achter het standbeen de 2-0 aantekende. Roda JC kon een kwartier voor het einde de hoop op succes definitief opbergen, toen uitgerekend PSV-huurling Abel Tamata een voorzet van Jeremain Lens in het Limburgse doel werkte.

Na een knappe pass van Van Bommel tekende Lens op eigen kracht voor de 4-0, waarna invaller Georgiono Wijnaldum de eerste zege van het seizoen extra kleur gaf. Foto: VI Images