PSV zet AZ in eerste helft al schaakmat

PSV had 45 minuten nodig om de uitwedstrijd tegen AZ te beslissen. De Eindhovense ploeg bleek beter in elkaar te steken dan de thuisploeg: 1-3.

De regerend kampioen speelde zeer sterk in het DSB Stadion. Net als vorig seizoen zetten de Eindhovenaren de mannen van coach Louis van Gaal snel onder druk en sloten ze op rondom de zestien van Joey Didulica. In de twaalfde minuut leverde dat een voorsprong op. Na een hoekschop belandde de bal via Phillip Cocu bij Manuel Da Costa, die van dichtbij raak kopte: 0-1.

Vlak voor rust besliste PSV de partij. In de 45ste minuut tikte Edison Méndez bij de tweede paal de bal hoog in het doel na een voorzet van de gevaarlijke Jefferson Farfán. En in blessuretijd klopte Arouna Koné met een bekeken schot Didulica, alhoewel de doelman niet vrijuit leek te gaan: 0-3. Ook na rust kende PSV lange tijd weinig problemen en leek de 0-4 dichterbij dan de 1-3. AZ drong wel aan en PSV liet zich wel terugzakken, maar lange tijd liepen de Alkmaarse aanvallen al in een vroeg stadium stuk op de hechte blauwe muur voor doelman Gomes.

Toch kwam AZ alsnog tot scoren. Demy de Zeeuw deed dat in de 71ste minuut na een een-tweetje met Shota Arveladze. De Alkmaarders kregen vervolgens via Moussa Dembélé nog kansen op een aansluitingstreffer, maar doelman Gomes stond de 2-3 in de weg.

De wedstrijd eindigde bizar. Vlak voor tijd haalde Jason Culina uit, waarbij hij Didulica vol op z'n kin raakte. De Kroatische doelman bleef roerloos liggen en moest per brancard van het veld.