PSV worstelt en komt boven dankzij bekerschutter Locadia

PSV had het in eigen huis lange tijd zwaar tegen Jupiler League-club Telstar. De Eindhovenaren plaatsten zich mede dankzij twee rake strafschoppen en een handsbal van Jürgen Locadia woensdagavond uiteindelijk wél voor de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi: 4-1.

Hoe wisselvallig de jonge ploeg van Phillip Cocu dit seizoen is, bewees het in de drie opeenvolgende thuisduels van afgelopen week. Eerst was er de wanvertoning in de Europa League tegen Ludogorets (0-2), daarna de eclatante zege op Ajax (4-0), terwijl een ongeïnspireerd PSV woensdagavond voor rust aanvankelijk de grootst mogelijke moeite had met Telstar.

Al na negen minuten kwamen de gasten uit Velsen-Zuid op voorsprong. Diangi Matusiwa draaide makkelijk weg bij Jorrit Hendrix en schoot de 0-1 binnen. Diezelfde Matusiwa was even later zelfs dicht bij de 0-2; zijn lobje verdween over het doel van Przemyslaw Tyton, die keepte in plaats van Jeroen Zoet.

Het venijn van de eerste helft zat hem echter in de staart. Eerst tekende Florian Jozefzoon na veertig minuten voor de 1-1, vervolgens was Telstar in de laatste minuut voor rust in twee situaties dicht bij een voorsprong, maar uiteindelijk was het PSV dat scoorde. Keeper Cor Varkevisser dook de opgestoomde PSV-rechtsback Santiago Arias in het strafschopgebied onderuit en Locadia mocht het cadeautje vanaf de stip uitpakken.

Bekerschutter
De spits ging daarmee verder waar hij gebleven was: scoren in het bekertoernooi. In de halve finale van vorig seizoen was hij tegen PEC Zwolle (3-0) ook al goed voor een hattrick, terwijl hij daarna ook in de met 2-1 verloren finale tegen AZ doel trof.

Het spel in de tweede helft was van beide kanten wederom weinig verheffend. PSV had een ruim kwartier voor tijd een tweede penalty nodig om het duel op slot te gooien. Paul Kok trok Toivonen naar de grond, waarna Locadia ook zijn tweede strafschop benutte. In de slotminuut zag scheidsrechter Wiedemeijer niet dat Locadia de 4-1 met zijn linkerhand maakte, waardoor de schutter nu acht keer heeft gescoord in de zes laatste bekerduels die hij speelde.

In de slotfase was er overigens nog slecht nieuws voor PSV: Stijn Schaars liep in de slotseconden een knieblessure op. De ernst van de kwetsuur wordt donderdag onderzocht.