PSV wint wél in Utrecht en is weer koploper

PSV heeft zondag sportieve revanche genomen op FC Utrecht door in de Domstad met 2-0 te winnen. De Eindhovenaren, die de Eredivisie aanvoeren, dankten die overwinning met name aan een uitstekende eerste helft.

Marco van Ginkel kreeg na de midweekse nederlaag in het bekertoernooi tegen FC Utrecht (1-3) nog veel kritiek. De van Chelsea gehuurde middenvelder maakte in die wedstrijd ook geen beste indruk, maar liet in Utrecht zien wel degelijk een aanwinst te zijn. Buiten het feit dat hij de 0-2 voor zijn rekening nam, zorgde hij met zijn diepgang en loopvermogen continu voor dreiging. Daarnaast stond Van Ginkel ook defensief zijn mannetje.

Het bleek dan ook een goede zet te zijn geweest van Phillip Cocu om Van Ginkel te laten staan. De trainer van PSV greep op andere posities in zijn elftal wel hard in. 'Bekerkeeper' Remko Pasveer, Joshua Brenet, Jetro Willems, Jürgen Locadia en Luciano Narsingh werden gepasseerd. Jeroen Zoet, Santiago Arias, Nicolas Isimat-Mirin, Florian Jozefzoon en Gastón Pereiro waren hun vervangers. Daarnaast besloot Cocu PSV met drie verdedigers te laten spelen. Arias speelde hangend aan de rechterkant op het middenveld.

Tactiek
Waar PSV midweeks geen antwoord had op het compacte spel van FC Utrecht, waren het dit keer de Domstedelingen die het tactische plan van Cocu niet de baas werden. PSV was heer en meester en kwam in de vijftiende minuut terecht op voorsprong. Arias kon vrij opstomen en schoof oog in oog met Robbin Ruiter via de benen van de doelman binnen. Zeven minuten later werd de score verdubbeld door Van Ginkel, die vanaf een meter of zestien raak mikte nadat hij met het nodige fortuin de bal voor zijn voeten had gekregen.

Sébastien Haller maakte donderdag in de bekerwedstrijd tegen PSV nog veel indruk, maar kwam er zondag nauwelijks aan te pas.

Met Isimat-Mirin, Jeffrey Bruma en Héctor Moreno op de twee Utrecht-spitsen Sébastien Haller en Ruud Boymans - hij verving de geblesseerde Patrick Joosten - slaagde FC Utrecht er nauwelijks in gevaarlijk te worden. Op het middenveld moesten Yassin Ayoub en Bart Ramselaar in de eerste helft hun meerdere erkennen in Jorrit Hendrix en Van Ginkel.

In de tweede helft voerde FC Utrecht de druk echter behoorlijk op. PSV, waar Bruma in de rust vanwege een enkelblessure vervangen was door Willems, kwam daardoor niet meer aan voetballen toe, maar gaf tegelijkertijd defensief nauwelijks iets weg. Pas uit een corner was de thuisploeg voor het eerst dicht bij een treffer toen Boymans de lat raakte met zijn kopbal. Met die kans leek de ban gebroken, want prima kansen voor Haller en Mark van der Maarel volgden al snel.

Met Schaars voor Jozefzoon zette PSV in de laatste fase van de wedstrijd alles op alles om de voorsprong over de streep te trekken. Omdat dit lukte, neemt PSV de eerste plaats weer over van Ajax. Het verschil tussen beide clubs bedraagt één punt. FC Utrecht staat negende, maar de achterstand op nummer vier Feyenoord bedraagt slechts vier punten.