PSV wint opnieuw van Utrecht na dubbele wissel Cocu

In zijn duizendste thuiswedstrijd in de Eredivisie heeft PSV opnieuw van FC Utrecht gewonnen: 3-1. De twintigste nederlaag op rij van de Domstedelingen in Eindhoven kwam echter niet zonder slag of stoot tot stand. Pas nadat trainer Phillip Cocu had ingegrepen nam de landskampioen afstand.

Cocu haalde in de 54ste minuut zowel Adam Maher als Luciano Narsingh aan de kant. Jorrit Hendrix en Gastón Pereiro vervingen het teleurstellend spelende duo, dat onder begeleiding van een fluitconcert naar de zijlijn liep. Die wissel werd door de thuisfans met gejuich ontvangen, want het resulteerde enkele minuten later in een nieuwe voorsprong. Pereiro hield de bal goed vast en bediende de mee opgekomen Santiago Arias, die raak schoot.

Het doelpunt van de Colombiaanse rechtsback smoorde een Utrechtse opleving in de kiem. In de eerste tien minuten na rust liet PSV zich twee keer dusdanig makkelijk aftroeven dat de ploeg van trainer Erik ten Hag de leiding had kunnen nemen, maar Sébastien Haller schoot net voorlangs. Kort daarvoor had Bart Ramselaar met een van richting veranderd schot gelijk gemaakt, nadat Nacer Barazite nog de paal had geraakt en Timo Letschert in de rebound op Jeroen Zoet stuitte.

Utrecht kreeg daarmee loon naar werken, want in de eerste helft had het via Barazite en Haller ook al regelmatig speldenprikken uitgedeeld. Toch wees aanvankelijk niets er nog op dat PSV zo'n lastige middag zou krijgen. Na twee minuten had Héctor Moreno al de ban gebroken op aangeven van zijn landgenoot Andrés Guardado, die nogmaals voorgaf nadat Jeffrey Bruma uit de corner van Mexicaan die daaraan voorafging al de paal had geraakt.

Ondanks het vroege doelpunt van Héctor Moreno had FC Utrecht genoeg mogelijkheden om PSV pijn te doen. Desondanks boekten de Eindhovenaren de twintigste thuiszege op rij tegen de Domstedelingen.

In het restant van de eerste helft bleek echter ook al dat PSV hardleers is. Vijf dagen na de knappe 2-0 zege op VfL Wolfsburg ontbrak het de Eindhovenaren aan de vereiste concentratie, zoals dit seizoen al vaker het geval was. Utrecht-doelman Robbin Ruiter moest zich weliswaar strekken bij een ambitieuze volley van Jürgen Locadia en zag Luuk de Jong met een halve omhaal de lat raken, maar verder speelde PSV te weinig klaar om Utrecht al vroeg op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

Dat gebeurde alsnog na de 2-1 van Arias. Zes minuten na die bevrijdende goal miste De Jong na hands van Mark van der Maarel nog een strafschop – de zevende misser van de laatste elf PSV-penalty's – maar was in de 72ste minuut wel scherp toen Locadia hem bediende met een voorzet. De tiende competitiegoal van de PSV-captain, die nu evenveel heeft gescoord als Eredivisie-topscorer Dirk Kuijt, beslechtte de strijd met Utrecht. Pereiro raakte nog wel de bovenkant van de lat.

Daardoor boekte de ploeg van Cocu toch alweer de vijfde officiële zege op rij, terwijl Utrecht een einde ziet komen aan een serie van drie opeenvolgende overwinningen. De Eindhovenaren gaan daardoor de interlandperiode mogelijk in als nummer twee, als Feyenoord later deze zondag niet wint van Ajax. Utrecht is ondanks de nederlaag tegen PSV nog altijd negende.