PSV wint bij onmachtig Ajax en neemt koppositie over

PSV heeft zondag een gevoelige tik uitgedeeld aan Ajax in de strijd om de landstitel. De Eindhovenaren waren met 1-2 te sterk voor de regerend landskampioen, die in eigen huis een erg onmachtige indruk maakte. Door de knappe overwinning staat PSV nu bovenaan in de Eredivisie.

Ajax
Ajax
1 - 2
PSV
PSV

Ajax en PSV stonden bij de start van dit seizoen ook al eens tegenover elkaar, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, en dat duel werd een waar spektakelstuk (3-5). Deze editie van Ajax-PSV leverde ook weer voldoende stof tot napraten op, al kwam de competitietopper maar maar moeizaam op gang, omdat beide ploegen behoorlijk wat fouten maakten in de opbouw. Veel kansen waren er daardoor lange tijd niet.

De eerste serieuze kans van de wedstrijd leverde na ruim twintig minuten direct de openingstreffer voor PSV op. Jorge Sánchez gaf wat veel ruimte aan Cody Gakpo, die met zijn voorzet Luuk de Jong zocht. De spits kroop voor Calvin Bassey en tikte de 0-1 binnen. Voor De Jong betekende het zijn vierde competitiewedstrijd op rij waarin hij namens PSV scoorde tegen Ajax. Dat is iets unieks.

Ajax probeerde direct te reageren, maar dat lukte niet. De Amsterdammers kwamen er niet doorheen en PSV-doelman Walter Benítez kreeg het niet druk. Na ruim een halfuur sloeg de vlam in de pan en ontstond er een opstootje op het middenveld, waarbij Armando Obispo (PSV) en Edson Álvarez (Ajax) een gele kaart kregen, en vlak voor rust kreeg Ajax zowaar toch nog een goede kans op de gelijkmaker. Mohammed Kudus, die als nummer 10 achter spits Brian Brobbey speelde, schoot na een verlengde corner op de paal. Daardoor ging PSV met een voorsprong aan de thee.

In de tweede helft slaagde PSV er al snel in om zijn marge te verdubbelen. De Ajax-defensie (overigens zonder de gepasseerde Daley Blind) kreeg de bal niet weg na een hoekschop, waarna De Jong de bal met meer geluk dan wijsheid klaarlegde voor Érick Gutiérrez. De Mexicaan ramde van dichtbij hard binnen (0-2) en vergrootte daarmee de zorgen van een futloos Ajax. Pas bij een schot van Álvarez moest PSV-goalie Benítez voor het eerst gestrekt.

Na een uur leek PSV een strafschop te krijgen na een duel tussen Devyne Rensch en Xavi Simons. Scheidsrechter Danny Makkelie wees resoluut naar de stip, maar werd na het zien van de VAR-beelden op andere gedachten gebracht. Ajax kwam daar met de schrik vrij en dat gebeurde even later opnieuw, toen invaller Anwar El Ghazi uit een vrije trap de lat raakte.

Terwijl de Ajax-fans op de tribunes hun onvrede lieten blijken, was het wachten op een derde PSV-doelpunt. De Jong kopte op aangeven van El Ghazi over en Simons kreeg de bal nét niet bij Gakpo, die anders voor een leeg doel had gestaan. PSV liet zo na om de wedstrijd te beslissen en acht minuten voor tijd werd het opeens weer spannend, toen invaller Lorenzo Lucca de aansluitingstreffer binnenschoot (1-2). Die goal viel werkelijk uit het niets, want Ajax had tot dat moment eigenlijk niets gecreëerd.

De goal van Lucca bracht de hoop terug bij Ajax, dat in de slotfase nog alles op alles zette voor de gelijkmaker. Er kwam nog een serieuze kopkans voor Álvarez, die Benítez op zijn pad vond, maar verder kwam de thuisploeg (ondanks zeven minuten aan extra speeltijd) niet. Zo kon PSV, net als in juli, na het laatste fluitsignaal feestvieren op het Amsterdamse veld. Dat feest begon overigens pas na wéér een opstootje, waarbij zo'n beetje alle verhitte spelers betrokken waren.

Stand op de ranglijst
Door de overwinning op Ajax is PSV nu de nieuwe koploper in de Eredivisie. Ajax heeft echter nog wel minder verliespunten: de ploeg van Alfred Schreuder heeft immers nog een inhaalwedstrijd tegoed. Ajax speelt midweeks tegen Vitesse en kan PSV, dat nu twee punten meer heeft, dan weer passeren.