PSV wil roerig jubileumjaar afsluiten met thuiszege

● PSV won in de vorige speelronde (1-5 bij FC Utrecht) weer eens in de Eredivisie. De ploeg doorbrak daarmee een reeks van zeven duels zonder zege.

PSV wil roerig jubileumjaar afsluiten met thuiszege

● Opvallend: PSV scoorde tegen FC Utrecht in een ruim een half uur vier keer. Dat was evenveel als in de voorgaande vijf officiële duels van de ploeg.

● ADO Den Haag won in de eerste competitiehelft van de Eredivisie twee uitduels (1-2 bij zowel NAC Breda als FC Groningen).

● PSV won uit en thuis de laatste vijf confrontaties in de Eredivisie met ADO Den Haag. Dit duel is het begin van de tweede competitiehelft. De Eindhovenaren begonnen deze jaargang met een 2-3 zege in de Hofstad.

PSV'er Memphis Depay.
PSV'er Memphis Depay.

● Memphis Depay (foto) is nu clubtopscorer van PSV met zes goals. De linksbuiten lost daarmee de geblesseerde Georginio Wijnaldum af, die sinds de zesde speelronde met vier goals topschutter was van de Eindhovenaren. Depay deed er elf wedstrijden over om Wijnaldum voorbij te streven.

● PSV heeft halverwege de competitie veertien punten minder dan vorig seizoen (nu 23, destijds 37).

● ADO verloor als enige Eredivisie-ploeg al tien keer dit seizoen (W5, G2, V10).

● De Hagenaars speelden al twaalf uitduels op rij niet meer gelijk in de Eredivisie. De laatste remise dateert van 9 maart 2013, tegen AZ (1-1).

● PSV heeft op dit moment de meest efficiënte tegenstanders in de Eredivisie. De ploeg staat het kleinste aantal doelpogingen toe (118, gemiddeld 6,94 per duel), maar incasseerde 25 treffers. Dat is een score van liefst 21,19 procent.

● ADO doet het defensief niet veel beter: 38 tegengoals op 189 doelpogingen van de opponenten geeft een percentage van 20,11. Bij beide ploegen betekent één op de vijf kansen dus een tegentreffer.

● ADO heeft twee clubtopscorers: Mathias Gehrt en Mike van Duinen. Beiden scoorden dit seizoen vijf keer, maar maakten slechts één goal in een uitwedstrijd.

● PSV won zijn twee meest recente ontmoetingen met ADO in Eindhoven overtuigend, met achtereenvolgens 5-0 en 7-0.

● De Eindhovenaren wonnen geen van hun laatste drie competitiewedstrijden in het eigen Philips Stadion. In het seizoen 1980/81 gebeurde het voor het laatst dat de ploeg vier thuisduels op rij geen zege boekte.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's