PSV wil bij Zenit breken met het verleden

Reacties

Drie Nederlandse ploegen kunnen zich vanavond plaatsen voor de achtste finale van de Europa League. Voetbal International blikt vooruit en brengt ter voorbeschouwing op het duel van PSV bij Zenit Sint-Petersburg een aantal opvallende feiten.

PSV wil bij Zenit breken met het verleden

● De geschiedenis biedt PSV op papier weinig hoop. Het speelde in de Europa League dit seizoen al drie keer tegen een Russische ploeg. Alle ontmoetingen (twee groepswedstrijden tegen Dinamo Moskou en het heenduel met Zenit) verloren de Eindhovenaren met 1-0.

● De wedstrijd in Eindhoven was pas de tweede keer ooit dat PSV een Europees heenduel met 0-1 verloor. In het seizoen 2005/06 gebeurde dat tegen Olympique Lyon in de achtste finale, waarna de Fransen op eigen veld met liefst 4-0 te sterk waren. Saillant detail: huidig trainer Phillip Cocu kreeg destijds de rode kaart.

● Ook het verleden van Zenit Sint-Petersburg biedt weinig houvast voor PSV. De Russen speelden in totaal zeven thuisduels in het hoofdtoernooi van de Europa League en die wonnen ze allemaal. Tegen het Portugese CD Nacional speelde Zenit wel ooit gelijk in de play-offs.

● Bovendien kreeg Zenit in Europees verband slechts twee keer eerder visite van een Nederlandse club en verloor het geen van die duels. AZ hield de Russen in 2007 op 1-1, FC Twente ging in 2011 met 2-0 onderuit in Sint-Petersburg. De Enschedeërs hadden het heenduel echter al met 3-0 gewonnen en gingen door.

● Ook Zenit-trainer André Villas-Boas kan bogen op prima Europese resultaten. De Portugees, die in het seizoen 2010/11 met FC Porto de Europa League won, zegevierde in alle laatste negen wedstrijden die hij in het toernooi coachte.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.