PSV wacht Memphis Mania, Dost en Ivoriaans kanon

Reacties

De koppeling aan het Manchester United van Louis van Gaal en bovenal Memphis Depay geeft de terugkeer van PSV in de Champions League een bijzonder tintje. Maar aangezien de Eindhovenaren ook bij CSKA Moskou en VfL Wolfsburg werden ingedeeld, lijken de perspectieven op overwinteren in het miljoenenbal niet goed.

PSV wacht Memphis Mania, Dost en Ivoriaans kanon

Want met Wolfsburg heeft PSV op papier de sterkste club uit Pot 4 getroffen, waar het bijvoorbeeld ook Champions League-debutant FK Astana uit Kazachstan of de kampioen van Israël (Maccabi Tel Aviv) of Wit-Rusland (BATE Borisov) had kunnen loten. Drievoudig CL-winnaar Manchester United moet zeker de knock-outfase van het toernooi kunnen halen, terwijl CSKA Moskou een wellicht minder aansprekende maar niet minder geduchte tegenstander is.

Manchester United
The Red Devils hebben voor de gemiddelde voetballiefhebber uit Nederland weinig geheimen meer, zo intens wordt de Engelse topclub in ons land gevolgd nu Van Gaal er sinds de zomer van 2014 de baas is. In zijn debuutjaar haalde hij vooral de krantenkoppen met tactische experimenten, miljoenenaankopen en zijn soms wat onhandige gebruik van de Engelse taal.

Langzaam maar zeker beginnen echter ook de sportieve prestaties van Manchester United onder Van Gaal de aandacht te krijgen die zij verdienen. Met 4-2-3-1 heeft de trainer eindelijk een vast systeem gevonden en die stabiliteit werpt zijn vruchten af, want met zeven punten uit drie duels kan United spreken van een behoorlijke competitiestart. Bovendien versloeg het in de play-off van de Champions League met speels gemak Club Brugge.

Memphis plukt de bal uit de lucht tijdens de returnwedstrijd van Manchester United tegen Club Brugge (0-4).
Memphis plukt de bal uit de lucht tijdens de returnwedstrijd van Manchester United tegen Club Brugge (0-4).

In die 4-2-3-1 van Van Gaal is een voorname rol weggelegd voor Memphis, die in Manchester nu al bijna dezelfde populariteit geniet als hij bij PSV deed. Na zijn sensationele optreden in het heenduel met Club Brugge (3-1) is Manchester in de ban van Memphis Mania. En ook die andere Nederlander van United, Daley Blind, krijgt lof in het noordwesten van Engeland. Nadat hij vorig seizoen had gependeld tussen de linksbackpositie en het middenveld, ontwikkelt de ex-Ajacied zich deze jaargang uitstekend als linker centrale verdediger. 

Doordat Van Gaal naast rijzende sterren als Blind en Memphis kan beschikken over gelouterde kwaliteitsspelers als Wayne Rooney, Bastian Schweinsteiger, Michael Carrick en Juan Mata, mag plaatsing voor de achtste finale geen probleem zijn voor Manchester United.

Memphis laat via zijn Twitter-account weten uit te kijken naar het treffen met de club die hij deze zomer verliet.
Memphis laat via zijn Twitter-account weten uit te kijken naar het treffen met de club die hij deze zomer verliet.
PSV reageerde direct gevat op het bericht van de buitenspeler van Manchester United.
PSV reageerde direct gevat op het bericht van de buitenspeler van Manchester United.

CSKA Moskou
De Moskovieten zijn de dark horse in de groep van PSV. De Russiche Premjer Liga is immers geen in het oog springende competitie. Bovendien liggen de Europese hoogtijdagen van CSKA al een paar jaar achter ons. De afgelopen twee seizoenen strandde de UEFA Cup-winnaar van 2005 in de groepsfase van de Champions League en in de jaargang 2012/13 werden de Russen zelfs door het Zweedse AIK uitgeschakeld in de play-off van de Europa League.

Afgelopen seizoen moest CSKA de Russische titel voor het eerst in drie jaar aan Zenit Sint-Petersburg laten, maar met achttien punten uit zes duels is de legerclub zeer sterk gestart aan de nieuwe competitie. Daarnaast imponeerde CSKA door in de voorronden van de CL af te rekenen met Sparta Praag en Sporting Lissabon.

Seydou Doumbia viert één van zijn drie treffers tegen Sporting Lissabon.
Seydou Doumbia viert één van zijn drie treffers tegen Sporting Lissabon.

De gevaarlijkste speler van CSKA is Seydou Doumbia. Na een mislukt halfjaar bij AS Roma is de Ivoriaan na zijn terugkeer in Moskou weer verdergegaan waarmee hij eind 2014 was opgehouden: scoren. Met drie doelpunten tegen Sporting vuurde hij CSKA hoogstpersoonlijk het miljoenenbal in. Met Ahmed Musa (voorheen VVV-Venlo) en Pontus Wernbloom (ex-AZ) beschikt CSKA over twee oude bekenden uit de Eredivisie. Voor het uitschakelen van een spits vertrouwt trainer Leonid Slutsky nog altijd op de spijkerharde tweelingbroers Alexei en Vasily Berezutski.

VfL Wolfsburg
De Duitse vice-kampioen zat in Pot 4, maar als er bij het indelen van de bokalen puur naar kwaliteit was gekeken, dan had Wolfsburg net zo goed in Pot 1 of 2 kunnen zitten. De club van Bas Dost is de enige die vorig seizoen in Duitsland een klein beetje in het spoor kon blijven van Bayern München. Sterker nog: Die Wölfe waanden zich eind januari na een eclatante 4-1 zege op Der Rekordmeister zelfs heel even titelkandidaat.

Bas Dost viert zijn treffer tegen Eintracht Frankfurt uitbundig.
Bas Dost viert zijn treffer tegen Eintracht Frankfurt uitbundig.

Tot een serieuze kans op het kampioenschap kwam het niet, maar Wolfsburg lijkt zich in Duitsland wel definitief in de topvier hebben genesteld. En een club die tot de top van een van de beste competities ter wereld behoort, is automatisch ook een ploeg die in de Champions League moet kunnen overwinteren. Ook als sterspeler Kevin De Bruyne zoals verwacht een megatransfer naar Manchester City maakt.

Want niet alleen zal Wolfsburg die miljoenen voor een groot deel aanwenden voor een kwaliteitsimpuls van de selectie, ook heeft trainer Dieter Hecking al spelers die bij geen enkele club zou misstaan. Denk maar aan Luiz Gustavo, André Schürrle en Ivan Perisic. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.