PSV verzuimt honderd treffers te halen tegen Groningen

PSV heeft zaterdagavond kinderlijk eenvoudig met ruime cijfers gewonnen van FC Groningen. Bij rust stond het al 5-0 voor PSV, dat al na dertien minuten op rozen zat (3-0). Ondanks een dramatische tweede helft van PSV, waarin Groningen kans na kans creëerde, vergrootten de Brabanders wél de druk op lijstaanvoerder Ajax: 5-2. De Amsterdamse ploeg trapt om 20.45 uur af bij NAC Breda.

Precies dertien minuten gas geven was voor de formatie van Dick Advocaat voldoende om al zeker te zijn van een overwinning. Na drie minuten schoof Tim Matavz tegen zijn oude werkgever op aangeven van Dries Mertens de openingstreffer binnen. Amper twee minuten later was Mertens opnieuw bij een doelpunt betrokken. De Belg snelde Stefano Magnasco voorbij. De rechtsback van Groningen hielp de PSV-vleugelflitser onbeholpen naar de grond. Mertens benutte zelf de gegeven strafschop (foto beneden).

Na dertien minuten mocht ook Jeremain Lens van het Groningse geschutter profiteren. Hij werd – na wéér een schitterende, voorbereidende actie van Mertens – geen strobreed in de weg gelegd toen hij de bal hard in de korte hoek schoot. Na precies 28 minuten greep trainer Robert Maaskant al in. Hij haalde aanvaller David Texeira naar de kant en bracht met controleur Maikel Kiefentbeld meer zekerheid. De entree van Kieftenbeld zorgde er niet voor dat het Groningse foutenfestival al voorbij was. Omdat Matavz verdediger Kieftenbeld hinderde, kon Van Bommel de bal met een droge knal in het doel van Groningen schieten (op de foto midden al juichend). Nog steeds was er geen einde aan de lijdensweg voor Groningen. Op een vrije trap van uitblinker Mertens had doelman Marco Bizot nog een antwoord, maar bij de rebound van Lens moest hij wel een treffer toestaan.

Hoe anders waren de verhoudingen in de tweede helft, die vanwege aanmerkingen op de leiding al snel voorbij was voor Groningen-trainer Robert Maaskant. Hij mocht vanaf de tribune toezien hoe PSV de ene kans na de andere weggaf. Omdat doelman Boy Waterman onder een voorzet van Andraz Kirm door dook, kon Michael de Leeuw raak koppen. Enkele kansen later kon diezelfde De Leeuw ook nog 5-2 binnen tikken.

Zo gebeurde het dat het PSV-publiek in de eerste helft het aantal treffers amper kon bijbenen en er in het Philips Stadion in de tweede helft meerdere fluitconcerten klonken. Alleen bij de publiekswissel van Van Bommel, die het gehele duel werd toegezongen, was er nog eenmaal sprake van een massale steunbetuiging. De fans hopen zo Van Bommel, die twijfelt aan contractverlenging, over de streep te trekken om zijn loopbaan nog niet te beëindigen.

Een dramatische tweede helft van PSV ten spijt, het gat met Ajax was even teruggebracht tot één punt. Bovendien benaderde de Eindhovense ploeg de honderd treffers. In het duel met Groningen bleef de teller op 98 staan.

Groningen verzuimt te profiteren van de nederlaag die nummer zeven SC Heerenveen vrijdag leed tegen AZ. De noorderlingen zijn op basis van doelsaldo weer achtste en koersen zodoende af op deelname aan de play-offs om een Europa League-ticket. Heracles en NEC Nijmegen hebben immers vijf punten achterstand.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.