PSV verdedigt perfecte score tegen Griekse clubs

Reacties

PSV kan donderdagavond (21.05 uur) in de thuiswedstrijd tegen Panathinaikos niet alleen een ijzersterke reeks tegen Griekse ploegen vervolgen, ook kunnen de Eindhovenaren voortbouwen op de perfecte start in eigen huis van dit seizoen.

PSV verdedigt perfecte score tegen Griekse clubs

Deze jaargang eindigden alle negen officiële thuiswedstrijden van PSV in een overwinning. Bovendien kreeg de ploeg van trainer Phillip Cocu alleen op 16 augustus tegen NAC Breda een tegentreffer te verwerken. Tijdens de tweede speelronde van de competitie schoot Adnane Tighadouini raak uit een strafschop. Het laatste velddoelpunt dat de Eredivisie-koploper in Eindhoven incasseerde, dateert daardoor van vorig seizoen, toen Daryl Janmaat de topper tegen Feyenoord in Rotterdams voordeel besliste (0-2).

Zodoende heeft PSV alweer 914 minuten achtereen geen velddoelpunt hoeven incasseren in eigen huis, met als gevolg dat tegen Panathinaikos alweer de elfde thuiszege op rij lonkt. Een nieuwe zege op het elftal van trainer Yannis Anastasiou (oud-speler van Roda JC en Ajax) zou bovendien betekenen dat voor de zesde keer in de historie een Griekse club ten onder gaat in het Philips Stadion.

Tien jaar geleden kwam Panathinaikos ook al naar Eindhoven. In de groepsfase van de Champions League leidde Jan Vennegoor of Hesselink (foto boven) de ploeg van trainer Guus Hiddink naar een 1-0 zege. AEK Athene en PAOK Saloniki gingen elk twee keer onderuit op bezoek bij PSV. AEK in 1992 (3-0) en 2003 (2-0), PAOK in 2000 (3-0) en 2001 (4-1).

Edgar Davids ontwijkt op 3 april 1996 een tackle van Spiros Marangos. Ondanks de 0-1 nederlaag in Amsterdam zou Ajax ten koste van Panathinaikos de finale van de Champions League bereiken.
Edgar Davids ontwijkt op 3 april 1996 een tackle van Spiros Marangos. Ondanks de 0-1 nederlaag in Amsterdam zou Ajax ten koste van Panathinaikos de finale van de Champions League bereiken.

Nederlandse clubs presteren in eigen huis sowieso goed tegen Griekse bezoekers in Europees verband. Los van de resultaten van PSV leverden die duels tien zeges, zes gelijke spelen en twee nederlagen op. Sinds AZ in 2007 Larissa met 1-0 versloeg in de groepsfase van het UEFA Cup-toernooi, kwam de klad er wel in. Vier wedstrijden eindigden onbeslist, terwijl AZ verloor van Atromitos (0-2).

Panathinaikos was tijdens de halve finale van de Champions League in 1996 tegen Ajax de enige andere afgevaardigde uit Griekenland die in Nederland won (0-1), maar de kans op een herhaling van dat succes is uiterst gering. Ondanks de aanwezigheid van Anastasiou, de Nederlanders Ouasim Bouy en David Mendes da Silva en de voormalige Eredivisie-spelers Danijel Pranjic, Marcus Berg en Emir Bajrami verloor de Griekse topploeg de eerste twee duels in Groep E en staat zij in de competitie zesde met tien punten uit zes duels.

Voor PSV lonkt na de 1-0 overwinning op Estoril en de 1-0 nederlaag bij Dinamo Moskou daarom de tweede driepunter in het hoofdtoernooi van de Europa League. Bij een nieuwe overwinning zou PSV bovendien niet alleen de imposante thuisreeks handhaven, maar ook Benfica van de troon stoten als aanvoerder van de EL-ranglijst aller tijden. De Portugese kampioen staat nu nog één punt voor, maar komt uit in de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.