PSV ternauwernood langs negen man van Willem II

Na een uitermate moeizame 2-1 overwinning op Willem II heeft PSV de leidende positie in de Eredivisie nog steeds in handen. In de allerlaatste minuut deed Género Zeefuik de fans in het Philips Stadion een zucht van verlichting slaken.

PSV begon het duel met Willem II met de verwachte elf basisspelers. Gert Heerkes, coach van de Tilburgers, kon niet beschikken over Jan-Arie van der Heijden. Ricardo Ippel was zijn vervanger. De ploeg boekte vorige week de eerste zege (1-0 op Vitesse) van het seizoen en toog daarom met enig zelfvertrouwen naar Eindhoven.

Toch was het de thuisploeg die de wedstrijd in gang zette. De bezoekers konden slechts toekijken hoe PSV al rap enkele kansen creëerde. Animator was Orlando Engelaar, maar door wat fortuin bleef Willem II schadevrij. Tot verbijstering van alle toeschouwers in het stadion kwam de ploeg na ruim een kwartier zelfs verrassend op voorsprong.

Andreas Lasnik vond uit een vrije trap het hoofd van Bert Biemans die raak kopte. Ook na de treffer veranderde er niets aan het spelbeeld: PSV dicteerde, Willem II bleef overeind. Bij PSV zaten de spelers met een beslissende actie, Balázs Dzsudzsák en Jeremain Lens, matig in de wedstrijd en was er veel slordigheid in de afronding.

De onvermijdelijke gelijkmaker viel toch. Kort na rust leverde Dzsudzsák zijn, praktisch enige goede voorzet van de avond af. Ola Toivonen kon de afgemeten pass binnenlopen. Nadat PSV enkele kansen onbenut had gelaten, moest Willem II met tien man verder. In een tijdsbestek van zeven minuten ontving Denis Halilovic twee keer de gele kaart van arbiter Reinold Wiedemeijer.

In de rust had PSV-coach Fred Rutten al ingegrepen door Francisco Rodríguez te vervangen door Danny Koevermans. Later bracht hij nog Género Zeefuik in. De Eindhovenaren bleven echter slordig en hoewel ze een groot overwicht hadden, kwamen ze maar niet dichtbij de bevrijdende tweede treffer. Terwijl de wanhoop steeds groter werd bij de thuisploeg en de fluitconcerten fors aanzwelden, moest Willem II verder met negen man. Veli Lampi kon Dzsudzsák alleen met een tackle stuiten. Wiedemeijer toonde, tot ontzetting van de Willem II-bank, een direct rode kaart aan de Finse rechtsback.

Op een moment dat puntverlies voor PSV onvermijdelijk leek, was de laatste aanval van de thuisploeg toch nog succesvol. Nota bene Zeefuik, in de zomer teruggehaald van FC Dordrecht, genoot opeens veel vrijheid en slaagde erin de 2-1 binnen te schieten na een afgeslagen voorzet van Dzsudzsák. De ploeg blijft daardoor nog minimaal een week koploper. Foto: VI Images