PSV staat voor zware opgave in historisch lastig Rusland

Reacties

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Donderdag gaat PSV in de Europa League op bezoek bij Dinamo Moskou (17.00 uur), dat in Europees verband nog nooit een Nederlandse club trof. Russisch-Nederlandse confrontaties in Europa waren er echter genoeg.

PSV staat voor zware opgave in historisch lastig Rusland

PSV startte het seizoen voortvarend met acht overwinningen in evenzoveel wedstrijden, maar na nederlagen tegen PEC Zwolle (1-3) en SC Heerenveen (0-1) begint de uitstekende vorm van de Eindhovenaren scheurtjes te vertonen. En dan wacht donderdag ook nog het Europa League-bezoek aan Dinamo Moskou, in de wetenschap dat Nederlandse clubs meer dan de helft van hun Europese duels op Russische bodem verloren.

Waar PSV met CSKA Moskou en Sibir Novosibirk slechts twee clubs uit Rusland trof, zijn er in de gehele vaderlandse voetbalhistorie liefst twintig Russisch-Nederlandse confrontaties geweest in de Europese bekertoernooien. In slechts acht gevallen bleven de vertegenwoordigers van de Eredivisie overeind.

AZ was vorig seizoen de laatste club die naar Rusland trok. In de achtste finales van de Europa League rekende het over twee duels af met FC Anhzi door een 1-0 thuiszege met succes te verdedigen (0-0). De Alkmaarders beëindigden zo een reeks van vijf nederlagen in Rusland. FC Twente was in 2011 de laatste club die daar won. Onder Siberische omstandigheden versloegen de Tukkers Rubin Kazan met 2-0.

Het laatste bezoek van een Nederlandse club aan Moskou liep uit op een debacle. Ajax-doelman Jeroen Verhoeven incasseerde tegen Spartak Moskou drie treffers.
Het laatste bezoek van een Nederlandse club aan Moskou liep uit op een debacle. Ajax-doelman Jeroen Verhoeven incasseerde tegen Spartak Moskou drie treffers.

Eerder dat seizoen werkte PSV zijn laatste bezoek aan het land van president Vladimir Putin af. In de voorronden van de Europa League reisden de Eindhovenaren af naar De Hoofdstad van Siberië. In het nabij de noordoostelijke grens van Kazachstan gelegen Novosibirsk gaf de ploeg van coach Fred Rutten in de laatste minuut een doelpuntloos gelijkspel weg: 1-0. In het Philips Stadion kreeg FC Sibir echter klop met 5-0.

In de hoofdstad van Rusland is PSV wél ongeslagen. In de poulefase van de Champions League 2007/08 was een treffer van Jefferson Farfán (foto boven) genoeg voor een knappe uitzege op CSKA Moskou. Ook Feyenoord (1996, 1-0 tegen Spartak Moskou) en NEC (2008, 2-1 tegen Spartak Moskou) boekten ooit succes in de stad van het Kremlin, net als Twente in het eerder genoemde duel met Rubin Kazan.

Willem II en Feyenoord pakten in 1999 en 2001 ook al een punt in confrontaties met Spartak Moskou, dat in 2011 echter wel Ajax (3-0) uit de Europa League stootte. Het betekende de zesde thuiszege van de Russische recordkampioen tegen Nederlandse clubs, die in totaal liefst twaalf keer onderuit gingen in Rusland. PSV is gewaarschuwd voor de tweede trip naar Moskou in de clubhistorie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.