PSV piepjong in Europa League: zeven keer in toptien

Reacties

Een blik op de cijfers bevestigt dat Nederlandse clubs in de Europa League met jeugdige elftallen voor de dag komen. In de toptien van jongste basisopstellingen van dit seizoen zijn liefst acht plekken voor vaderlandse teams. Met name PSV laat zich in dat opzicht gelden.

PSV piepjong in Europa League: zeven keer in toptien

Gerekend over alle wedstrijden die dit seizoen zijn gespeeld in het tweede Europese toernooi, stuurde PSV-trainer Phillip Cocu de twee allerjongste elftallen het veld op. Zijn basisopstelling in het play-offduel bij Shakhtyor Soligorsk (0-2 overwinning) kende een gemiddelde leeftijd van slechts 21,2 jaar. De oudste speler was toen Luuk de Jong: hij was één dag eerder 24 geworden. Karim Rekik en Jorrit Hendrix (foto boven) waren met hun negentien jaar destijds de tweede jongsten.

Luuk de Jong was in het uitduel met Shakhtyor Soligorsk de oudste basisspeler van PSV: 24 jaar.
Luuk de Jong was in het uitduel met Shakhtyor Soligorsk de oudste basisspeler van PSV: 24 jaar.

Het PSV-elftal dat het in de poulefase thuis opnam tegen Estoril was met gemiddeld 21,4 jaar ook piepjong; dat team staat tweede op de lijst van meest jeugdige ploeg. De derde plaats wordt ingenomen door Ajax. Frank de Boer stelde vorige week in het met 1-0 gewonnen heenduel met Legia Warschau een elftal op dat gemiddeld slechts 21,9 jaar oud was. Dat kwam overigens mede doordat de routiniers Niklas Moisander (29) en Lasse Schöne (28) op de reservebank begonnen.

De posities vijf, zes, zeven, acht én negen zijn daarna weer voor de Eindhovenaren. Ook in het thuisduel met Shakhtyor Soligorsk (22,2), de thuiswedstrijd tegen Dinamo Moskou (22,4), beide ontmoetingen met Panathinaikos (tweemaal 22,5) en het bezoek aan Estoril hadden (22,6) hadden de elf PSV'ers door de bank genomen een érg jonge leeftijd. Juist die jeugdigheid wordt bij de Nederlandse clubs geregeld genoemd als oorzaak voor de magere resultaten van de laatste jaren in Europees verband.

Riechedly Bazoer was tegen Legia Warschau met zijn achttien jaar de jongste Ajacied in de basis.
Riechedly Bazoer was tegen Legia Warschau met zijn achttien jaar de jongste Ajacied in de basis.

De plaatsen vier en tien worden ingenomen door respectievelijk Red Bull Salzburg (tijdens de 5-1 winst in het groepsduel met Astra Giurgiu, net als Ajax 21,9 jaar) en Villarreal (4-0 thuisoverwinning in de play-offs tegen FC Astana, precies 23 jaar). Daarbij moet worden aangetekend dat de Oostenrijkers toen al lang en breed groepswinnaar waren en dat de Spanjaarden de eerste wedstrijd in Kazachstan al met 0-3 hadden gewonnen.

Jongste basiselftallen Europa League 2014/15
1. PSV Shakhtyor Soligorsk (W-Ru) - PSV 21,2 jaar
2. PSV PSV - Estoril (Por) 21,4 jaar
3. Ajax Ajax - Legia Warschau (Pol) 21,9 jaar
4. RB Salzburg (Oos) RB Salzburg (Oos) - Astra Giurgiu (Roe) 21,9 jaar
5. PSV PSV - Shakhtyor Soligorsk (W-Ru) 22,2 jaar
6. PSV PSV - Dinamo Moskou (Rus) 22,4 jaar
7. PSV Panathinaikos (Gri) - PSV 22,5 jaar
8. PSV PSV - Panathinaikos (Gri) 22,5 jaar
9. PSV Estoril (Por) - PSV 22,6 jaar
10. Villarreal (Spa) Villarreal - FC Astana (Kaz) 23,0 jaar
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.