PSV op rand van nieuw negatief clubrecord in uitduels

• PSV hoopt in Alkmaar een einde te maken aan een belabberde reeks. De Eindhovenaren incasseerden in hun laatste zestien uitduels in de Eredivisie telkens minimaal één treffer (26 in totaal).

PSV op rand van nieuw negatief clubrecord in uitduels

Die reeks is op dit moment een evenaring van een negatief clubrecord uit de periode 1958-59 en 2011-12. PSV kreeg in zijn Eredivisiehistorie dus nog nooit in zeventien opeenvolgende uitwedstrijden een doelpunt om de oren.

Tussen 1999 en 2008 was PSV met zeven zeges en twee gelijke spelen een zeer lastige opponent voor AZ in Alkmaar. In de vijf duels daarna is de balans veel meer in evenwicht: twee zeges voor AZ, twee voor PSV en één gelijkspel.

Tegen PSV is het dit seizoen lastig scoren. Tot dusverre werd het doel van de Eindhovenaren 85 keer bestookt. Vijf pogingen daarvan resulteerden in een treffer (5,88 procent).

PSV'er Ji-Sung Park.
PSV'er Ji-Sung Park.

De Zuid-Koreaan Ji-Sung Park kan tegen AZ zijn honderdste officiële wedstrijd in dienst van PSV spelen. De routinier scoorde tot nu toe negentien keer in zijn 99 optredens voor de Eindhovenaren.

AZ-coach Gertjan Verbeek heeft veel vertrouwen in zijn defensie. Goalie Esteban en de verdedigers Jeffrey Gouweleeuw, Mattias Johansson, Nick Viergever en Jan Wuytens misten allen nog geen minuut dit seizoen. Bij PSV geldt dit voor keeper Jeroen Zoet en verdediger Jeffrey Bruma.

PSV-coach Phillip Cocu kende zijn voetbalopleiding bij opponent AZ. De oefenmeester debuteerde tevens voor de Alkmaarders in het betaalde voetbal. Hij speelde vijftig competitiewedstrijden (allen Eerste Divisie) en maakte daarin acht doelpunten.

Van het elftal (plus een invaller) dat vorig jaar met 1-3 won bij AZ, zijn acht spelers niet meer actief voor de Brabanders. Alleen Memphis Depay, Tim Matavz, Ola Toivonen en Jetro Willems zijn nog in dienst bij PSV.

AZ is dit seizoen thuis nog ongeslagen (W2, G1) en verloor maar één van zijn laatste zes thuisoptredens in de Eredivisie (uitgerekend tegen PSV op 20 april 2013, 1-3).

PSV maakte in zijn laatste negen wedstrijden tegen AZ telkens minimaal één treffer.

PSV scoorde minimaal een keer in zijn laatste zeventien uitwedstrijden. Daarnaast incasseerde de ploeg in de laatste zestien uitwedstrijden ook telkens minimaal een treffer.

PSV is na speelronde zeven koploper in de Eredivisie met vijftien punten. Slechts één keer eerder stond een club met minder punten bovenaan na de eerste zeven duels (gerekend naar drie punten per overwinning).

In het seizoen 1959/60 was dat Ajax met veertien. In 1962/63 had toenmalig koploper Sparta, net als PSV nu, vijftien punten na zeven ontmoetingen. In alle overige seizoenen had de ploeg aan de leiding na zeven speelronden telkens meer punten.

Samenstelling: Jasper Steppé & Ramon Min

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen