PSV oog in oog met bijzondere aanvaller Toto Tamuz

Voetbal International volgt de drie Nederlandse clubs in de Europa League op de voet. Donderdagavond neemt PSV het in Israël op tegen Hapoel Tel-Aviv. Het duel begint om 21.05 uur.

PSV oog in oog met bijzondere aanvaller Toto Tamuz

HAPOEL TEL-AVIV

Vorm In eigen land is Hapoel Tel-Aviv koploper na acht speelronden maar in de Europa League loopt het vooralsnog niet naar wens. Het begon de groepsfase met een 1-0 verlies tegen Rapid Boekarest en ging in Polen met 3-2 onderuit tegen Legia Warschau met 3-2. Om kans op overwintering te houden, moet de ploeg resultaat gaan boeken tegen PSV.

Vorig seizoen was Hapoel Tel-Aviv nog actief in de Champions League. In een pittige poule, met Schalke 04, Olympique Lyon en Benfica, kwam het niet verder dan de vierde plaats. Tegen de Portugezen won het op eigen grond met 3-0. Tegen de Duitsers en de Fransen dwong het een keer een gelijkspel af. De ploeg van coach Dror Kashtan leunt zwaar op spelers van Israëlische origine. Slechts vier voetballers uit de selectie werden opgepikt uit het buitenland.

Opvallend De levensloop van spits, en vedette, Toto Tamuz is een film waard. De van origine Nigeriaanse aanvaller kwam met zijn ouders naar Israël toen hij nog een baby was. Zijn vader, Clement Temile, ging als profvoetballer aan de slag bij Beitar Netanya. Deze club ging echter failliet en Toto werd tijdelijk ondergebracht bij Irit Tamuz, een teamgenoot van pa bij Beitar.

De naar Nigeria vertrokken biologische ouders kwamen het jongetje echter nooit meer ophalen. Irit besloot Toto te adopteren en zo groeide de Nigeriaan op in Israël. Al snel bleek hij voetbaltalent te hebben en belandde in de nationale jeugdploegen. Zo was hij actief op het EK onder-21 in Nederland in 2007. Inmiddels is hij international van Israël en is het tijd voor een overstap naar een grotere competitie. Tamuz zal zich willen bewijzen tegen PSV.

Afwezigen Geen.

PSV
Vorm PSV begint steeds meer vorm te krijgen. Was de start van de competitie nog wat onwennig, nu zijn de Brabanders in eigen competitie aan het strijden om de koppositie en is het de onbetwiste leider in Groep C van de Europa League. Het thuisduel met Legia Warschau werd met 1-0 gewonnen en Rapid Boekarest kreeg in Roemenië met 3-1 klop.

Achilleshiel van de ploeg van Fred Rutten blijft de verdediging. Zeker nu de meest constante factor, linksback Erik Pieters, de komende drie maanden niet mee kan spelen vanwege een breuk in zijn voet. Rechtsback Stanislav Manolev kan zijn wisselvalligheid niet afschudden en het centrum - waarin Rutten moet kiezen tussen Wilfred Bouma, Timothy Derijck en Marcelo - oogt broos en heeft onzekerheid tot handelsmerk gemaakt.

Opvallend Een keer eerder speelde PSV een officiële wedstrijd op Israëlische bodem. In het seizoen 2009/10 was Bnei Yehuda de tegenstander in de laatste voorronde van de Europa League. De Brabanders wonnen het uitduel met 1-0 en boekten hetzelfde resultaat in het Philips Stadion. Hoewel de tegenstander niet hetzelfde is, zal ook deze wedstrijd in het Bloomfield Stadion worden gespeeld.

Van de ploeg die ruim twee jaar geleden de 1-0 overwinning boekte, zijn alleen Andreas Isaksson, Funso Ojo en Ola Toivonen nog selectiespeler in Eindhoven. Pieters speelde die wedstrijd ook, maar moet nu dus passen vanwege zijn blessure.

Afwezigen Wuytens (knie), Hutchinson (knie), Pieters (voet), Tyton (hersenschudding)

Datum Wedstrijd Uitslag
17/02/2011 Lille-PSV 2-2
17/03/2011 Glasgow Rangers-PSV 0-1
07/04/2011 Benfica-PSV 4-1
18/08/2011 SV Ried-PSV 0-0
29/09/2011 Rapid Boekarest-PSV 1-3


Bekijk hier al onze video's