PSV ontsnapt op valreep aan puntenverlies tegen Willem II

De eerste thuiswedstrijd van PSV in 2015 is op het nippertje niet uitgelopen op een bittere teleurstelling. In de laatste zes minuten verdween de lach op het gezicht van Willem II (2-1).

De kritiek na de nipte zege bij SC Cambuur (1-2) was niet besteed aan Phillip Cocu. De trainer wees de suggestie van de hand dat zijn PSV het predicaat counterploeg verdient na de zege in Friesland en een week eerder het succes in Arnhem (0-1).

De Eindhovense ploeg kreeg zaterdag tegen Willem II de kans te laten zien dat het ook als initiatiefrijke formatie goed voor de dag kan komen. PSV keek namelijk na ruim een half uur tegen een achterstand aan. Robert Braber kopte knap raak, al leek doelman Jeroen Zoet niet geheel vrijuit te gaan bij de 0-1 van Willem II.

De Tilburgse treffer, die gezien de kansen voor Samuel Armenteros en de kwetsbaarheid van de PSV-defensie niet eens onverwachts kwam, dwong de thuisploeg tot extra aanvallende intenties. Het leidde tot beduidend meer werk voor Willem II-doelman Kostas Lamprou.

De Griekse goalie onderscheidde zich met knappe reddingen op onder meer een kopbal van Georginio Wijnaldum en een vrije trap van Memphis Depay (foto). Maar het ging PSV gaandeweg slechter af. Lamprou werd steeds minder op de proef gesteld in het natte Eindhoven.

Misser Depay
Het eerste puntenverlies na tien thuiszeges op rij in de Eredivisie tekende zich steeds meer af voor PSV, en daarmee ook de eerste winst van Willem II in het Philips Stadion sinds 1983. Dat kon Memphis Depay zichzelf ook aanrekenen.

De aanvaller kreeg een kwartier voor tijd namelijk de uitgelezen kans de Tilburgse voorsprong teniet te doen. Hij mocht aanleggen vanaf elf meter na een overtreding van Lamprou op de net ingevallen Jürgen Locadia. Maar zijn poging was kenmerkend voor het moeizaam spelend PSV van zaterdag. Het schot ging hoog over.

De revanche voor Depay kwam elf minuten na zijn misser. Enkele minuten nadat de paal de 0-2 van invaller Jerson Cabral had voorkomen, maakte Locadia gelijk. Lamprou ging daarbij in de fout. Het houdbare schot ging onder zijn lichaam door. Daarna was het de beurt aan de Oranje-international om op de valreep de eerste averij in 2015 te voorkomen; 2-1. Depay knalde de bal, via een vuist van Lamprou, in het dak van het doel.

Door de winst vergrootte koploper PSV de voorsprong op Ajax tot negen punten. Willem II zakt naar de elfde plaats in de Eredivisie.