PSV ondanks kansenregen niet langs angstgegner Heerenveen

PSV heeft drie dagen na de Champions League-wedstrijd tegen FK Rostov (2-2) ook tegen SC Heerenveen nagelaten zichzelf te belonen. In Friesland kwam de titelkandidaat niet verder dan 1-1.

De laatste PSV-zege in Heerenveen dateerde uit het seizoen 2011/12 en de Friezen wonnen in aanloop naar de clash met de regerend landskampioen hun laatste vier wedstrijden. PSV wachtte op papier dus een lastige avond. Dat het dat ook werd voor de Eindhovenaren mocht de ploeg van trainer Phillip Cocu vooral zichzelf aanrekenen. In verdedigend opzicht kwam PSV amper in de problemen, alleen het vizier stond lange tijd niet op scherp. Met kunst- en vliegwerk hield Heerenveen het lange tijd spannend in het Abe Lenstra Stadion.

In de eerste helft verzuimden Luuk de Jong en Gastón Pereiro de score te openen. Beide aanvallers werden aan uitstekende kansen geholpen door Davy Pröpper, het creatieve brein achter veel van het gevaar van de Eindhovenaren. De spits maakte het Erwin Mulder niet moeilijk genoeg met een kopbal, Pereiro schoot van dichtbij te slap in na een fraaie steekpass van Pröpper en dan kopte Luuk de Jong later in de eerste helft ook nog tegen de lat.

Heerenveen kreeg in het eerste uur amper een kans, maar bleef in de wedstrijd met dank aan de onzorgvuldigheid van de PSV'ers in de laatste fase. Zo verzuimde Steven Bergwijn in de eerste minuut na rust te scoren. De achttienjarige aanvaller schoof de bal oog in oog met Mulder naast. Bergwijn kreeg overigens een kans in de basis van Cocu, die ook Daniel Schwaab en Siem de Jong had laten starten. De PSV-trainer liet tevens Manchester City-huurling Oleksandr Zinchenko zijn officiële debuut maken, door hem in de 55ste minuut in te brengen voor de aangeslagen Andrés Guardado.

Waar PSV verzuimde de trekker over te halen, deed Arber Zeneli dat wel. In de 72ste minuut brak hij de ban nadat Luciano Slagveer aan de aandacht van de PSV-defensie ontsnapt was. De rechtsbuiten gaf goed voor richting de tweede paal en Zeneli liep de bal binnen: 1-0.

Steven Bergwijn was een van de verrassingen in de opstelling van PSV.

De openingstreffer van Heerenveen was voor PSV het sein er nog een schep bovenop te doen. Het resulteerde drie minuten na de goal van Zeneli al in de gelijkmaker. Pereiro kapte en draaide in het strafschopgebied van Heerenveen en gaf uiteindelijk voor in de richting van Luuk de Jong. Het aanspeelpunt van PSV kwam niet aan de bal, Jerry St. Juste wel. De ongelukkige Heerenveen-verdediger passeerde zijn eigen doelman.

Na de 1-1 beperkte Heerenveen zich enkel tot tegenhouden. PSV dook veelvuldig op voor het Heerenveen-doel. Pereiro creëerde fraai ruimte voor een schot, maar de bal zeilde voorbij de tweede paal. PSV drong aan en kreeg met een indirecte vrije trap nog een uitgelezen kans om met de zege aan de haal te gaan. Mulder raapte de bal waar dat niet had gemogen. Siem de Jong kreeg de bal niet in het met zowel Heerenveen- als PSV-spelers dichtgemetselde doel.

Het was de laatste echte mogelijkheid voor PSV, dat zo punten morste in Heerenveen en na dertien Eredivisie-duels een einde zag komen aan een zegereeks op vreemde bodem in de competitie. PSV gaat in ieder geval voor even wel Ajax voorbij en heeft een achterstand van vier punten op koploper Feyenoord, dat zondag op bezoek gaat bij Willem II. Heerenveen blijft vierde.