PSV moet meerdere erkennen in strijdlustig Heerenveen

PSV kan na dit weekend de koppositie verliezen. De Eindhovenaren verloren op bezoek bij een fel SC Heerenveen (2-1), waardoor Ajax zondag de eerste plaats kan overnemen.

SC Heerenveen was in de eerste helft heer en meester op het veld. De Friezen dwongen het sterke spel af door al vroeg druk te zetten op de defensie van PSV. De manschappen van trainer Marco van Basten schroomden er niet voor op de helft van de tegenstander snel door te jagen, waardoor de Eindhovenaren veel onnodig balverlies leden. Mede daardoor konden de supporters in het Abe Lenstra Stadion al vroeg juichen.

Yassine El Ghanassy speelde een hoofdrol bij de 1-0. De aanvaller moest in eerste instantie rekenen op een plek op de bank, maar mocht door het te laat komen van Rajiv Van La Parra voor de tweede keer dit seizoen in de basis starten. Het bleek een gouden zet. El Ghanassy legde Atiba Hutchinson in de luren en had een uitstekende voorzet in huis, die door Marten de Roon (foto boven met Alfred Finnbogason) binnen werd gegleden.

Heerenveen bleef vervolgens grote kansen creëren. Zo werd El Ghanassy afgestopt door Boy Waterman nadat hij zich opnieuw had vrijgespeeld. En even later was het Filip Djuricic die een vrije kopkans om zeep hielp. Toch werd de voorsprong nog in de eerste helft uitgebreid. Vlak voor rust werd stuitte Djuricic op doelman Waterman, maar was El Ghanassy (foto onder) er als de kippen bij om de rebound binnen te schieten. De bezoekers moesten vervolgens iets doen om het zwakke spel van de eerste helft niet door te zetten in het tweede bedrijf. Trainer Dick Advocaat besloot spits Jürgen Locadia en middenvelder Oscar Hiljemark eraf te halen ten faveure van Tim Matavz en de herstelde Ola Toivonen. Langzaam maar zeker kreeg PSV weer wat meer controle, maar het spel was nog altijd niet hoogstaand.

Matavz was na een klein uur dicht bij een treffer toen hij een voorzet van Hutchinson op de lat kopte. Heerenveen leek vermoeid en ging steeds meer naar achteren lopen, terwijl PSV vol op de aanval speelde. De spanning in de wedstrijd was volledig terug toen Kevin Strootman een kwartier voor tijd een afvallende bal hard binnen schoot (2-1). Het leverde een bloedstollende slotfase op waarbij Strootman en Marcelo nog dicht bij een treffer waren met een kopbal, maar Heerenveen hield stand.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.