PSV maakt einde aan zeldzaam magere jaren

Reacties

Voor de 22ste keer in de historie mag PSV zich kampioen van Nederland noemen. Tijdens het vorige decennium was een landstitel jarenlang nog bijna vanzelfsprekend in Eindhoven, maar dat is inmiddels allang niet meer het geval.

PSV maakt einde aan zeldzaam magere jaren

De club die tussen 2000 en 2008 liefst zeven van de negen landstitels bemachtigde stond immers alweer zes seizoenen droog in de Eredivisie. Kenmerkend voor die inzinking was dat PSV alleen in het seizoen 2012/13 bij de beste twee clubs van Nederland hoorde. Het zorgt ervoor dat de voorbije periode in sportief opzicht een van de slechtste uit de clubhistorie is.

Want voordat PSV de laatste zes jaar vijf keer buiten de toptwee eindigde, gebeurde dat voor het laatst in het seizoen 1998/99 (derde). Sterker nog: tot aan de laatste landstitel in 2008 eindigde PSV gedurende dertig jaar slechts zeven (!) keer buiten de toptwee, maar twee keer vaker dan sinds het laatste kampioenschap gebeurde.

Des te opmerkelijker is de overmacht waarmee de ploeg van trainer Phillip Cocu dit seizoen afrekende met de concurrentie. PSV zelf was in 2005/06 de enige club die deze eeuw nog vroeger kampioen werd. Toen mochten de Eindhovenaren al op 9 april feest vieren, met huidig trainer Phillip Cocu als aanvoerder.

René van der Gijp, Ruud Gullit, Bert Verhagen en John Veldman vieren de landstitel van 1986. Destijds moest PSV acht jaar wachten voordat het weer eens kampioen werd.
René van der Gijp, Ruud Gullit, Bert Verhagen en John Veldman vieren de landstitel van 1986. Destijds moest PSV acht jaar wachten voordat het weer eens kampioen werd.

Zo'n snelle landstitel was meer dan welkom in het Philips Stadion, want het is alweer dertig jaar geleden dat de kampioensschaal voor het laatst zo lang wegbleef uit Eindhoven. Tussen de zevende en achtste landstitel zat destijds acht jaar (1978 en 1986). Sindsdien moest de PSV-aanhang alleen tussen 1992 en 1997 langer dan twee seizoenen wachten op een kampioenfeest.

Net als in die twee andere periodes van titelschaarste was het vooral Ajax dat de Brabantse grootmacht de laatste jaren in de weg zat. In het huidige decennium gingen vier van de vijf landstitels tot dit jaar naar Amsterdam, tussen de Eindhovense titels van '78 en '86 waren dat er vijf van de zes, in de periode 1993-96 drie van de vier.

Er is dan ook maar één conclusie mogelijk: sinds de jaren tachtig zijn het Ajax en PSV die de dienst uitmaken in de Eredivisie. Beide clubs hebben gerekend vanaf het seizoen 1979/80 allebei vijftien landstitels veroverd. Slechts zes keer ging het kampioenschap naar een andere club: drie keer naar Feyenoord, twee keer naar AZ en één keer naar FC Twente.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.