PSV loopt direct dreun op bij start Champions League

PSV is met een zure nederlaag aan de groepsfase van de Champions League begonnen. Atlético Madrid bleek in Eindhoven met 0-1 te sterk, in een duel waarin het vooral over de arbitrage ging.

Het striemende fluitconcert in het Philips Stadion bij aanvang van de rust vertelde het verhaal van de wedstrijd. Het misbaar was niet geadresseerd aan de eigen ploeg, aan de Madrilenen evenmin, maar werd ingezet voor arbiter Martin Atkinson. De Engelsman speelde namelijk een hoofdrol in Eindhoven.

Al na vijf minuten keurde hij een doelpunt van PSV af. Een voorzet van Andrés Guardado werd door Héctor Moreno naar spits Luuk de Jong gekopt, maar nadat de captain de bal over de lijn had geholpen floot de leidsman af wegens een vermeende duwfout van Moreno. Twee minuten voor rust stak hij de fluit niet in zijn mond toen Davy Pröpper na een kopduel met José María Giménez met een flinke hoofdwond naar de grond ging, waarna Saúl in twee instanties - rechtsback Joshua Brenet keerde zijn eerste poging - de bal in de linkerhoek volleerde: 0-1.

Daardoor keken de Eindhovenaren na een sterke 42 minuten plots tegen een achterstand aan. Voor de Madrileense treffer viel, had de thuisploeg zich een waardige tegenstander getoond voor de verliezend finalist van vorig seizoen. PSV toonde geen ontzag voor Atléti en deelde met de pijlsnelle Luciano Narsingh naast De Jong in de aanval enkele plaagstootjes uit.

Strafschop-flop
Het was dan ook Narsingh die al na 21 minuten een strafschop had gewild toen hij naar de grond ging na een duel met Diego Godín, maar die pas in de extra speeltijd van de eerste helft kreeg. De fans van PSV hadden op dat moment even geen reden om te klagen over het optreden van Atkinson, want Narsingh ging na een goede individuele actie wel erg gewillig naar de grond toen Giménez een sliding inzette, maar kregen ook geen reden tot juichen.

Luciano Narsingh - die bij PSV de voorkeur kreeg boven Gastón Pereiro - maakte de Atlético-defensie het leven zuur en verdiende in de blessuretijd van de eerste helft zelfs een strafschop.

Want waar De Jong in het duel om de Johan Cruijff Schaal met Feyenoord en in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen dit seizoen alweer twee missers vanaf elf meter toevoegde aan het toch al lange rijtje Eindhovense penalty-flops, bleek ook Guardado weinig gelukkig vanaf de strafschopstip. De Mexicaan knalde de bal hard richting de rechterhoek, maar dat was net de hoek die ook Atlético-goalie Jan Oblak had gekozen. De Sloveen hield zo zijn doel schoon: 0-1.

Daar slaagde hij ook na het striemende fluitconcert en de pauze in. Al te veel hoefde Oblak daar niet voor te doen. Enkel De Jong en invallers Steven Bergwijn en Gastón Pereiro konden nog voor wat Eindhovens gevaar zorgen. Eerstgenoemden mikten net naast, Pereiro kopte van dichtbij in de handen van Oblak. Atlético stelde daar pogingen van Kevin Gameiro (huizenhoog over en in het zijnet) en Antoine Griezmann (buitenspelgoal) tegenover.

Hands
Atkinson moest het overigens ook na rust nog ontgelden. Want waar hij de Eindhovenaren voor rust een strafschop cadeau deed, onthield hij PSV een penalty in de 78ste minuut. Godín toucheerde de bal met zijn arm in een kopduel met De Jong, maar dat werd niet waargenomen door de leidsman, noch door de man op de achterlijn: Michael Oliver. En omdat PSV zich simpelweg niet meer door de Madrileense muur heen wist te beuken, bleek 0-1 de eindstand.

Daardoor lopen trainer Phillip Cocu en zijn equipe direct averij op. Eigenlijk al direct hét belangrijkste duel van de groepsfase levert de Eindhovenaren namelijk nul punten en een achterstand van drie punten op Atlético en Bayern München - dat veel te sterk bleek voor FK Rostov - op. Op 28 september staat de volgende speelronde op het programma in Groep D. PSV neemt het die dag in Rusland op tegen FK Rostov, Atlético Madrid treft Bayern München in het Estadio Vicente Calderón.