PSV leider in Eredivisie na moeizame zege op Vitesse

Vitesse keerde met lege handen terug uit Eindhoven (3-1). Ook Jonathan Reis kon als invaller zijn oude club PSV niet van de koppositie in de Eredivisie houden.

Alle aandacht ging vooraf naar Reis. De Braziliaanse spits keerde immers terug bij PSV, de club die hij afgelopen zomer na een zware knieblessure verliet. Maar na het mislukte experiment met twee spitsen tegen NEC (1-0 verlies) van vorige week koos trainer John van den Brom voor een 4-3-3 systeem. Voor Reis was er geen plaats meer in de Arnhemse basis.

Van den Brom deed in de 65ste minuut alsnog een beroep op Reis. De Braziliaanse spits moest als vervanger van Marcus Pedersen Vitesse helpen de achterstand weg te werken. De Arnhemse club had tot dan toe tevergeefs gejaagd op de gelijkmaker. Alexander Büttner was kort na rust met een schot van dertig meter op de paal dicht bij de 1-1 geweest.

PSV koesterde de voorsprong die het na ruim een half uur had genomen. De Eindhovense formatie sloot een moeizame periode af dankzij Zakaria Labyad. De aanvaller liet een individuele actie volgen door een verraderlijk schot. Vitesse-keeper Piet Velthuizen kon de bal alleen keren en werd in de rebound door de attente Tim Matavz alsnog gepasseerd.

De voorsprong gaf PSV niet het benodigde vertrouwen. Zeker in de tweede helft was slordigheid troef bij de Eindhovense formatie. In de jacht op de gelijkmaker verhoogde Vitesse de druk, maar kreeg een kwartier voor het einde een fikse tegenvaller te incasseren. Stanislav Manolev stond aan de basis van een PSV-counter, die na knap werk van Matavz werd afgerond door een hard schot van Dries Mertens.

Vitesse hield ondanks de 2-0 achterstand hoop. De Arnhemse ploeg kreeg extra moed nadat een andere invaller in de 84ste minuut wel van zich spreken. Nieuwkomer Mike Havenaar werkte na voorbereidend werk van Renato Ibarra de bal achter PSV-doelman Andreas Isaksson. Maar verder dan de aansluitingstreffer kwam Vitesse niet, ook omdat een vrije trap Reis in blessuretijd voor hem geen glorieuze terugkeer in Eindhoven bracht. Manolev maakte diep in extra tijd aan alle onzekerheid een einde; 3-1.

Door het resultaat neemt PSV de koppositie in de Eredivisie over van AZ. Vitesse raakte na de tweede nederlaag in 2012 verder achterop in de strijd om Europees voetbal. Foto: VI Images